Hram la Bogdana: PS Damaschin a slujit, copiii de la Așezământul Sf. Leontie de la Rădăuți au dat răspunsurile liturgice

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat vineri Sfânta Liturghie la hramul bisericii noi a Mănăstirii Bogdana. Răspunsurile liturgice au fost date de copiii de la Așezământul „Sf. Leontie de la Rădăuți”, instituție social-filantropică situată în vecinătatea mănăstirii și înființată la inițiativa starețului acesteia.

I s-au alăturat în slujire Arhim. Iustin Dragomir, starețul sfântului așezământ, Protos. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, părintele Iustin Tănase, consilier la Sectorul Filantropic al eparhiei, alți părinți de la Centrul Eparhial din Suceava, Părintele Ionel Maloș, Protopopul de Rădăuți, și numeroși alți clerici locali.

La slujbă au participat oficialități locale și pelerini din toată Bucovina și din țară, prezenți în fiecare an la acest hram de vară.

Cei 122 de copiii de la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți” l-au întâmpinat pe ierarh cu pâine și sare, conform tradiției, și au dat răspunsurile liturgice la întreaga slujbă arhierească.

PS Damaschin a slujit la hramul bisericii noi a Mănăstirii Bogdana vineri, 1 iulie 2022, la 30 de ani de la canonizarea Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți. Foto: Așezământul „Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți”

După liturghie, Părintele Stareț Iustin Dragomir i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul și celorlalți părinți care au participat la sărbătoare.

Mănăstirea a împărțit 500 de pachete cu alimente participanților la hram și a oferit alte 100 de porții de hrană caldă pentru invitați.

Tinerii beneficiari au Așezământului „Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți” l-au întâmpinat pe ierarh și au dat răspunsurile la strană pe tot parcursul slujirii arhierești de vineri, 1 iulie 2022. Foto: Așezământul „Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți”

Contactat de Basilica.ro, Arhim. Iustin Dragomir a transmis un gând de mulțumire pentru Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, care nu a lipsit niciodată de la hramul de vară al sfântului așezământ.

Totodată, Starețul Mănăstirii Bogdana și-a exprimat recunoștința pentru tot ajutorul sfinților care au fost când va și ei membri ai acestei obști sau au pustnicit în apropiere: Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți, Sf. Ier. Teodosie de la Brazi, Sf. Cuv. Daniil Sihastrul.

„Îi simțim în mijlocul nostru, numai noi nu ne ridicăm la înălțimea lor”, a spus arhimandritul.

Ierarhului i-au fost alături în slujire Arhim. Iustin Dragomir, starețul Mănăstirii Bogdana, Protos. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, clerici de la centrul eparhial și numeroși alți preoți locali. Foto: Așezământul „Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți”

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la canonizarea Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți. Un învățat teolog de la Kiev, Ieromonahul Zaharia Kopystenski, enumerând sfinții ortodocși din țările vecine, scria în anii 1621-1622 că la Rădăuți „Sfântul Leontie, făcătorul de minuni, zace cu trupul întreg”.

După multe vicisitudini, o parte din sfintele sale moaște au fost așezate din nou spre cinstire în Biserica Voievodală a Mănăstirii Bogdana, iar noua biserică a așezământului monahal îl are ca ocrotitor.


Mănăstirea Bogdana are o biserică veche, cu hramul „Sf. Nicolae”, care datează din perioada întemeierii Moldovei și adăpostește mormintele a șase domnitori. Pietrele lor de mormânt au fost înlocuite și înfrumusețate în semn de omagiu de Sf. Domnitor Ștefan cel Mare. Această biserică veche a fost de curând restaurată integral, inclusiv pictura de secol XIV-XV.

Copiii de la Așezământul „Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți” se închină la moaștele sfântului lor ocrotitor în biserica veche a Mănăstirii Bogdana vineri, 1 iulie 2022. Foto: Așezământul „Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți”

La inițiativa Arhim. Iustin Dragomir a fost înființat și Așezământul de copii „Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți”.

„Copiii  nu lipsesc niciodată de la sărbătoarea sfântului lor ocrotitor, iar cei care au părăsit așezământul și s-au integrat în societate se întorc mereu aici ca acasă”, a spus părintele arhimandrit.

Opt dintre ei sunt căsătoriți și au copii.

Donează pentru așezământul de copii

Cont: RO04RNCB0241123543990001 (RON) – la BCR Rădăuți
Cont: RO27BTRLRONCRT0367259601 (RON) – la Banca Transilvania Rădăuți
Sediu: Rădăuți, Calea Bucovinei, nr. 201, cod 725400
Telefon: 0330566441
Email: [email protected]
CIF: 23980205
Website: www.sfantulleontie.ro

Vezi și:

Foto credit: Așezământul „Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți”

 

Comentarii Facebook


Știri recente