Hram la Biserica Zlătari: Arhim. Teofil Anăstăsoaie a enumerat armele duhovnicești care ne apără de rău

Biserica Zlătari din Capitală și-a serbat hramul sâmbătă. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor de la Locurile Sfinte. Credința, rugăciunea, postul și mărturisirea credinței ne apără de lucrarea răului, a spus arhimandritul despre lucrarea Sfântului Ciprian.

„Primul și cel mai important lucru în lupta cu duhurile necurate este ca noi să ne punem cu credință sub puterea lui Dumnezeu”, a spus Superiorul Așezămintelor de la Locurile Sfinte. „Nu există vreun demon care să aibă putere mai mare ca puterea lui Dumnezeu. Nici un semn, nici o lucrare pe care ar face-o demonii nu pot să stea împotriva Sfintei Cruci”, a adăugat el.

Arhimandritul a avertizat că vrăjile au efect asupra creștinilor care nu împlinesc poruncile lui Dumnezeu, ceea ce permite ca răul să îi stăpânească.

„Când vă veți întoarce astăzi acasă, să vă pecetluiți ușa inimii și a casei dumneavoastră cu semnul Sfintei Cruci, să așezați din nou în inima dumneavoastră credința la loc de cinste, faptele cele creștinești și iubirea lui Dumnezeu prin care se biruiește toată răutatea vrăjmașului”, i-a îndemnat părintele arhimandrit.

Superiorul Așezămintelor de la Locurile Sfinte a încheiat slujba cu rugăciunea specială de dezlegare care se citește în ziua de pomenire a Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian și a transmis binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel pentru Parohia Zlătari.

„Este o mare bucurie că în această zi de sărbătoare am primit binecuvântarea Preafericirii Sale și totodată binecuvântare de la cel mai sfânt loc de pe planeta noastră, care este Sfântul Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos”, a spus  Părintele Consilier Nicolae Dascălu, Parohul Bisericii Zlătari din Capitală.

„Știm că ceea ce este cu neputință la oameni este cu putință la Dumnezeu, de aceea, ne rugăm Domnului ca să ne dea iarăși drum deschis către Țara Sfântă, către Ierusalim, către Sfântul Mormânt și, bineînțeles, către Așezămintele Românești, pentru că și la Ierusalim, și la Ierihon este duh de rugăciune românească”, a mai spus Părintele Consilier Nicolae Dascălu.

La final, Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie i-a dăruit Părintelui Paroh Nicolae Dascălu o cruce de bine­cuvântare placată cu sidef confecționată în Țara Sfântă. Părintele paroh i-a dăruit arhimandritului o icoană din argint cu chipul Sfântului Mucenic Ciprian.

Hramul s-a încheiat cu oficierea Parastasului pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii trecuți la Domnul și cu distribuirea pachetelor cu hrană și alte daruri pentru credincioși.


Biserica Zlătari este situată pe Calea Victoriei din București, lângă Muzeul Național de Istorie și peste drum de Magazinul Victoria și Palatul CEC. Numele provine de la prima bisericuță zidită în această locație în secolul al XVII-lea de breasla meșterilor zlătari, adică aurari (zlatu înseamnă în slavonă „aur”).

Pe acel loc Spătarul Mihai Cantacuzino a zidit în secolul al XVIII-lea o biserică închinată de Sf. Constantin Brâncoveanul Patriarhiei Alexandriei, împreună cu hanul care o înconjura. Ulterior, acolo a funcționat o mănăstire. Biserica actuală a fost înălțată în 1850 de Egumenul Calistrat Livis, după planurile arhitectului Xavier Villacrosse. A devenit biserică de parohie în 1888.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente