Hram la Biserica Sfintei Cruci de pe Calea Victoriei: Crucea face parte din ființa noastră, a spus PS Timotei

Biserica Sfintei Cruci și a Sfântului Vasile cel Mare de pe Calea Victoriei din București și-a serbat hramul pe parcursul mai multor zile, printr-un amplu program de evenimente duhovnicești. De Înălțarea Sfintei Cruci, a liturghisit, pe altarul exterior al parohiei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

PS Timotei le-a vorbit credincioșilor despre istoricul sărbătorii din 14 septembrie și a subliniat importanța Sfintei Cruci în Biserică.

„Dintre multele înțelesuri ale Sfintei Cruci, mă voi referi azi la un aspect pe care nu-l amintim în duminicile premergătoare și nici în duminica de după această sărbătoare, și anume la faptul că Sfânta Cruce este stindard ori steag al Bisericii”, a spus PS Timotei Prahoveanul.

„Ea a fost așezată pe Biserica Sfintei Învieri de la Ierusalim, pe celelalte biserici ctitorite de Sfânta Împărăteasă Elena și apoi de alți mulți împărați și oameni care au iubit Biserica. În toate bisericile strălucește semnul Sfintei Cruci”, a subliniat ierarhul.

„Și dacă observăm cu cât respect privesc oamenii către stindardele unor națiuni apreciate în lume, cu atât mai mult trebuie să privim noi la stindardul creștinilor care este Sfânta Cruce”.

„Acest stindard, pe care trebuie să-l cinstim în mod deosebit, face parte din ființa noastră. Atunci când am devenit creștini, fiecare dintre noi am fost pecetluiți cu semnul Crucii, la Taina Mirungerii”.

„Este foarte interesantă această legătură cu Sfânta Cruce dintru început, din primul ceas când am devenit creștini, și apoi, obligația de a purta semnul Sfintei Cruci ca semn distinctiv al creștinilor, nu cumva rușinându-ne și ascunzându-l, așa cum se întâmplă adeseori”, a spus PS Timotei.


În ajunul Înălțării Sfintei Cruci, la parohia Sfântul Vasile cel Mare ‑ Victoria a avut loc procesiunea tradițională „Calea Sfintei Cruci, scară către Cer”. Soborul de preoți a purtat în jurul bisericii raclele cu fragmente din lemnul Sfintei Cruci și din moaștele Sfântului Irodion de la Lainici.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente