Hram la Biserica Sf. Gheorghe-Nou: Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sf. Liturghie

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat joi, 6 decembrie 2018, Sf. Liturghie în Biserica bucureșteană Sf. Gheorghe-Nou, cu prilejul serbării ocrotitorului secundar al lăcașului de cult, Sf. Ierarh Nicolae.

În predica rostită la Sfânta Liturghie, ierarhul a spus că „Troparul Sfântului Nicolae evidențiază în cuvinte puține, dar foarte inspirate, marele virtuți care i-au caracterizat viața și lucrarea pastorală de părinte al Bisercii”.

Episcopul vicar patriarhal a explicat că sfântul a fost „Îndreptător credinței” pentru rolul pe care l-a avut la sinodul I la Niceea din anul 325, când credința a fost pusă în pericol de ereziarhul Arie, dar mai ales de conducătorii de la Constantinopol care au îmbrățișat erezia ariană.

Sf. Nicolae a fost „Chip al blândeților” pentru că din tinerețe s-a impus în fața păstoriților săi „printr-o blândețe extraordinară, printr-o bunătate arătată prin ajutorarea celor săraci, prin mângâierea celor simpli și suferinzi și printr-o lucrare socială extraordinară”.

De asemenea, marele ierarh al Mirei„este chip al înfrânării” pentru că a dus o viață înfrânată, plină de nevoințe, străduindu-se ca prin toate faptele sale să placă Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

„El a fost sărac cu duhul, adică smerit, de o smerenie deosebită”, a continuat PS Varlaam.

Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul a adăugat că Sfântul Nicolae a salvat de mai multe ori cetatea Mirei de foamete.

„Sfântul a adus în chip minunat prin bunăvoința împăraților de la Constantinopol cantități mari de grâu care au salvat populația de la înfometare”. De aceea, troparul spune că „a câștigat cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate”.

Pelerinaj la Biserica Sf. Gheorghe-Nou

În Biserica Sf. Gheorghe-Nou se află mâna dreaptă a Sf. Nicolae. Cu prilejul hramului, luni au fost aduse în biserica parohială și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Marina.

Moaștele Sf. Marina și ale Sf. Nicolae la Biserica Sf. Gheorghe-Nou. Foto: ZL

Moaștele Sf. Marina au fost aduse de la Parohia Sfânta Mare Muceniță Marina și Sfântul Antonie cel Mare din orașul Serres, Grecia.

Sute de credincioși au mers în pelerinaj la Biserica Sf. Gheorghe-Nou, aflată la kilometrul 0 al Capitalei, pentru a aduce cinstire sfintelor moaște.

Mai multe imagini în Galeria Foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente