Hram la bijuteria arhitectonică din Iași închinată Sfinților Trei Ierarhi: „Nu doar să-i cinstim”

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat marți slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea „Sfinții Trei ierarhi” din Iași, cu ocazia hramului.

PS Nichifor Botoșăneanul a subliniat că „este ziua în care prăznuim biruința unității Bisericii, biruință pe care Duhul Sfânt a lucrat-o în Biserică. Nu este doar ziua în care prăznuim trei mari ierarhi, fiecare dintre ei celebrați în luna ianuarie, este o descoperire a unității pe care Duhul Sfânt o lucrează în Biserică și un semn că El vrea ca noi să înțelegem acest dor de unitate al lui Hristos pe care l-a mărturisit în Grădina Ghetsimani și să-l împlinim în viața noastră”.

„Prăznuirea de astăzi ne cheamă nu doar să-i cinstim, ci să vedem pronia lui Dumnezeu de a lucra în noi înșine, cu luare aminte, cu frică și cu cutremur în viața noastră, duhul unității în Biserică, duhul cinstirii voii lui Dumnezeu, duhul cinstirii celorlalți și înțelegerii că în chip distinct lucrează Domnul în Biserică, în chip distinct lucrează în ierarhie”.

„Pe bună dreptate, această zi se numește Ziua prăznuirii unității în Biserică, Ziua prăznuirii lucrării lui Dumnezeu prin ierarhie și astfel, cerând rugăciunea Sfinților Trei Ierarhi, să cerem Domnului să înțelegem lucrarea curată a Lui”, a spus ierarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul academic „Byzantion” și de Corul „Anghelos” al mănăstirii.

Mănăstirea este ctitoria domnitorului Moldovei Vasile Lupu, cunoscută ca Bijuteria bizantină a Iașului.

Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”

Construcţia lăcaşului a început în anul 1637, la doar trei ani după urcarea pe tron a lui Vasile Lupu, dată până la care el zidise deja alte două biserici în Iaşi: „Sfântul Ioan Botezătorul” şi „Sfântul Atanasie” din Copou.

Mănăstirea devine, în data de 13 iunie 1641, prima casă din Moldova a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. În anul următor, 1642, mitropolitul Petru Movilă scrie și prezintă Sinodului de la Iași celebra Mărturisire ortodoxă de credință.

Sinodul a făcut pentru câteva zile din Mănăstirea „Trei Ierarhi” centrul întregii Ortodoxii, iar din domnitorul Vasile Lupu un urmaş al basileilor care patronau desfăşurarea Sinoadelor Ecumenice.

Exteriorul bisericii mănăstirii a trecut, între anii 1995-2012, printr-un proces de restaurare.

Protosinghelul Elisei Nedescu a fost, în ziua de 21 aprilie 2021, hirotesit și instalat stareț al mănăstirii.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente