Hram în Episcopia Sălajului: Mitropolitul Andrei și Episcopul Petroniu au sfințit biserica Mănăstirii Bobota

Mitropolitul Andrei al Clujului și Episcopul Petroniu al Sălajului au sfințit luni biserica Mănăstirii Bobota din județul Sălaj, care și-a serbat hramul: „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Cu acest prilej, moaștele întregi ale Sf. Grigorie Decapolitul au fost aduse în pelerinaj de la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea.

Sărbătoarea a început duminică seară, cu slujba Privegherii, și a continuat luni dimineață, cu sfințirea lăcașului de cult și Sfânta Liturghie oficiată la altarul de vară din curtea mănăstirii.

„Unitatea Bisericii se întemeiază pe Preasfânta Treime, structura supremei iubiri”, a spus Mitropolitul Clujului, cu referire la praznicul împărătesc al Sfintei Treimi, sărbătorit tot luni.

„Pentru ca misiunea creștină să meargă bine, să fie eficientă, ar trebui ca noi, creștinii, să fim una, ca lumea să creadă că Dumnezeu Tatăl l-a trimis pe Domnul nostru Iisus Hristos.”

La final, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și l-a felicitat pe Arhim. Mina Pletosu, starețul obștii și exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, pentru întreaga activitate.

Mitropolitul Andrei i-a oferit Arhim. Mina Pletosu „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție bisericească a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. În semn de apreciere, părintele stareț le-a oferit celor doi ierarhi câte o icoană.

Totodată, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în procesul de edificare a lăcașului de cult și în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acesta.

În 13 iunie 2024, s-au împlinit două decenii de la punerea pietrei de temelie la Mănăstirea Bobota.

Despre Mănăstirea Bobota

Sfântul așezământ are în patrimoniu o copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Necula, fragmente din moaștele Sf. Andrei Șaguna (căruia mănăstirea i-a dedicat un paraclis) și ale Sfinților de la Niculițel, precum și un veșmânt care a acoperit moaștele Sf. Parascheva de la Iași.

Obștea și-a asumat sprijinirea familiilor vulnerabile social din zonă, oferind ajutor material pentru copii, iar în preajma mănăstirii va funcționa în curând și un cămin de bătrâni.

În perioada 2012-2024, sub coordonarea Părintelui Stareț Mina Pletosu, au fost realizate tencuiala interioară și pictura în frescă, a fost turnată șapa și acoperită pardoseala cu granit, au fost realizate instalația electrică, s-au montat geamurile, ușile de acces și corpurile de iluminat, Sfânta Masă a fost placată cu marmură și s-au confecționat iconostasul și mobilierul.

Au fost făcute placajele cu travertin și marmură la soclul bisericii și la ferestre, acoperișul a fost acoperit cu tablă de cupru, iar în jurul lăcașului au fost pavate căile de acces. În proximitate a fost edificat un altar de vară în stil maramureșean și au fost împrejmuit complexul monahal.

Sursa foto: Mitropolia Clujului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente