Hram de tradiție pe malul Dunării

Mănăstirea Maglavit a îmbrăcat veșmântul de sărbătoare cu prilejul prăznuirii Nașterii Maicii Domnului, ocrotitoarea cinstitului așezământ monahal. Tradiția liturgică a fost plinită și în acest an prin Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, informează „Ziarul Lumina”.

Ca în fiecare an, mii de pelerini au trecut pragul Mănăstirii Maglavit, pentru a o cinsti pe Maica Domnului, la prăznuirea sfintei sale nașteri.

Praznicul Mănăstirii Maglavit a început din seara zilei de duminică, 7 septembrie, atunci când la altarul cinstitului așezământ a fost oficiată slujba Vecerniei unite cu Litia și Privegherea. A doua zi, dis-de-dimineață, în sunetul clopotelor, un ales sobor de preoți și diaconi i-a întâmpinat în curtea mănăstirii pe cei trei arhierei olteni, IPS Părinte Mitropolit Irineu, IPS Varsanufie și PS Nicodim. Slujba euharistică a fost săvârșită la Altarul de vară al cinstitului așezământ, finalizat anul acesta prin osârdia obștei de maici, condusă de monahia Maria Mărgineanu, stareța mănăstirii.

„Într-însa toate au fost împlinite cu dumnezeire”

La finele Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit a pus la inima credincioșilor cuvânt de învățătură, vorbind despre rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii neamului omenesc. „Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Cuvântul lui Dumnezeu, care este ca o sămânță dumnezeiască, se zămislește și ea odrăslește viața noastră. Așadar, dacă strămoașa Eva a călcat porunca și a ascultat de cuvântul satanei, Preacurata Fecioară este aceea care repară greșeala cea de demult, prin ascultarea și luarea în suflet a Cuvântului lui Dumnezeu. De îndată ce se naște în familia Drepților Ioachim și Ana, ea trăiește în toată curăția și sfințenia, dăruindu-se total lui Dumnezeu. Într-însa toate au fost împlinite cu dumnezeire, ca din ea, din trupul ei și din sângele ei, Dumnezeu să-și alcătuiască firea Sa omenească, ca într-o cămară luminată și binecuvântată de razele Soarelui dumnezeiesc”. Mai departe, Mitropolitul Olteniei a evidențiat fundamentul hristologic al transformării omului după „chipul lui Dumnezeu”, prin completarea moștenirii firești cu bogăția darurilor morale și duhovnicești, izvorâte din Întruparea Fiului lui Dumnezeu din Preasfânta Fecioară.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Vlad Șoimu a primit harul preoției, fiind hirotonit pe seama Parohiei Murgași, din Protoieria Craiova Nord, județul Dolj. La eveniment a luat parte și domnul Victor Ponta, premierul României.

Comentarii Facebook


Știri recente