Hirotonie de preot și lansare de carte la Mănăstirea Tisa Silvestri. Au fost prezentate creații lirice ale IPS Ioachim

În ziua praznicului Schimbării la Față a Domnului, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Buna Vestire de la Tisa Silvestri.

Ierarhul a slujit în 6 august 2017 la acest așezământ monahal, cu prilejul hramului Paraclisului Schimbarea la Față. În cadrul slujbei a avut loc o hirotonie în preot, iar la final a fost lansat un volum de poezii al chiriarhului, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În cuvântul rostit la acest moment de sărbătoare, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să trăiască în iubirea lui Dumnezeu și să se ostenească pentru a putea fi pregătiți de întâlnirea cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Pe Tabor ați văzut pe Petru, Ioan și Iacob, care au vrut să imortalizeze acel moment minunat. Acolo era o stare de har, un crâmpei din viața de apoi, după care tânjim. Atunci Petru a zis «Să facem aici trei colibe!», însă Hristos, având alt raționament nu a făcut aceasta. Știa că la poalele muntelui mai este necaz, supărare și îndoială. Deci nu trebuie să rămânem pe Tabor, în stare paradisiacă. Către aceea tindem, dar trebuie să ținem de urcușul duhovnicesc care înseamnă osteneală, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

În continuare, Arhim. Pimen Costea, vicar-administrativ al Eparhiei, a rostit un pasaj dintr-un poem al Înaltpreasfinției Sale, dedicat sărbătorii Schimbării la Față a Domnului, după care a prezentat volumul Poeme – meditații lirice la duminici și sărbători, al IPS Ioachim.

„Triada naște altă triadă,/ Tridimensionalitatea ei să se vadă,/ Ca triada apostolilor să înțeleagă/ Și lumea-n Triada fierbinte să creadă./ Iar orice triadă e vană și falsă,/ Dacă nu are pe Fiul ca axă/ Și Tatăl, și Fiul, și Duhu-s lumină,/ Ființa Triadei e veșnic divină,/ Tot Universul de Dânsa atârnă,/ Tot credinciosul Ei se închină./ Căci Triada preasfântă numai iubește/ Și niciodată ea nu pedepsește”.

Volumul apărut la Editura Filocalia cuprinde creații ale ierarhului: poeme și meditații lirice la duminici și sărbători, cu foarte multe elemente liturgice și dogmatice.

Comentarii Facebook


Știri recente