Hirotesii la Reședința Patriarhală | PF Daniel numește duhovnicia lucrare sfântă, de echilibru, care evită extremele

Părintele Patriarh Daniel a hirotesit miercuri șase preoți întru duhovnic. Slujba a avut loc în Paraclisul istoric „Sfântul M. Mc. Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale din București. „Această lucrare sfântă este o lucrare de echilibru. Un duhovnic bun evită extremele, el evită atât relativismul, sau laxismul, cât și rigorismul exagerat”, a afirmat patriarhul.

„Dacă spunem: «Așa sunt vremurile. Mergem înainte, ne adaptăm oricum», aceasta înseamnă relativism și, în loc să îl vindecăm pe om, îl lăsăm să meargă mai departe spre prăpastie spirituală”, a adăugat el. „Iar alții sunt extrem de rigoriști și exagerați și conduc pe unii la deznădejde”, a mai spus Preafericirea Sa.

„Un duhovnic trebuie să fie ca un medic: să cunoască și asprimea, și blândețea și să le aplice potrivit persoanei, potrivit temperamentului, vârstei, culturii, sensibilității și vârstei duhovnicești”, a menționat părintele patriarh.

„Întreaga iubire a Sfintei Treimi se arată prin iubirea milostivă a duhovnicului, prin lumina Evangheliei, a învățăturii ortodoxe pe care o transmite, și prin puterea rugăciunii stăruitoare sau fierbinți pe care o arată fiilor duhovnicești, pentru că, adesea, oamenii știu ce au de făcut, dar nu pot singuri”, a spus părintele patriarh.

El a menționat că, „în tradiția noastră românească, marii duhovnici erau oameni mai înaintați în vârstă și cunoscători ai Sfintei Scripturi și ai scrierilor Sfinților Părinți”. Această tradiție a pregătirii speciale se păstrează și astăzi.

„După cum cineva care a terminat facultatea de medicină nu devine imediat medic practicant, ci are nevoie de o perioadă specială de pregătire până când are dreptul să practice medicina, tot așa, cel care a terminat teologia are nevoie de o pregătire specială, de o examinare suplimentară pentru a primi certificatul de duhovnic.”

Părintele Patriarh Daniel a afirmat că lucrarea duhovnicului se bazează pe patru piloni:

  • Sfânta Scriptură
  • Scrierile și canoanele Sfinților Părinți
  • Rugăciunea
  • Ascultarea de chiriarhul locului.

„Duhovnicul trebuie să arate lumina Evangheliei lui Hristos, care luminează pe tot omul ce vine în lume. Aceasta înseamnă că Învățătura duhovnicului este una bazată pe Sfânta Scriptură și pe scrierile Sfinților Părinți și pe canoanele Sfinților Părinți, canoanele pe care noi la avem ca o orientare duhovnicească. Și, în cele din urmă, duhovnicul trebuie să transmită căldura rugăciunii prin Duhul Sfânt, Care ne ajută să ne rugăm”, a spus Patriarhul României.

„E foarte importantă ascultarea de chiriarhul locului și săvârșirea acestei taine a dezlegării de păcate potrivit canoanelor Bisericii Ortodoxe, nu atât de mult [potrivit – n.ed.] părerilor personale”, a subliniat Preafericirea Sa.

Clericii care au primit miercuri hirotesia întru duhovnic sunt Părintele Sorin Argintariu de la Parohia Sf. Ioan‑Piaţă din Capitală, Părintele Gheorghe Chascear de la Parohia Câmpulung la Tisa, Vicariatul Ortodox Ucrainean din Sighetul Marmației, județul Maramureș, și alți patru clerici din județul Prahova.

Aceștia sunt: Părintele Vasile Alexandru de la Parohia Șoimari, Părintele Andrei‑Bogdan Caţan de la Parohia Băltița, Părintele Justin‑Florin Dumitru de la Parohia Dâmbu și Părintele Alexandru‑Petruţ Enache de la Parohia Poseşti.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente