Harul preoţiei primit după 13 ani de misiune prin cântare la Catedrala Patriarhală

Unul dintre diaconii Catedralei Patriarhale, Adrian Stolnicu, a fost hirotonit preot sâmbătă la Mănăstirea Radu Vodă. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul care a evidenţiat activitatea misionară desfăşurată de părintele Adrian prin intermediul muzicii psaltice.

„Cu bucurie astăzi, în alese cântări şi în rugăciune stăruitoare către Domnul, am săvârşit, din încredinţarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, hirotonia în treapta de preot a diaconului Alexandru Adrian Stolnicu”.

„Este foarte cunoscut între slujitorii Bisericii şi datorită îndelungatei lui osteneli de la Catedrala Patriarhală unde vreme de 13 ani a fost cântăreţ, psalt, protopsalt şi aproape şapte ani diacon. În mod deosebit doresc să subliniez dragostea unor tineri slujitori ai Bisericii faţă de muzică, între aceştia încadrându-se şi părintele Adrian”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Părintele Episcop Timotei alături de noul hirotonit, preotul Adrian Stolnicu. Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Preasfinţia Sa a vorbit despre câţiva dintre oamenii care i-au deschis părintelui Adrian „dragostea şi vocaţia pentru muzica bisericească, pe care unii o ascultă, alţii o şi apreciază, dar puţini ştiu cât de grea este mai ales pentru un tânăr care, de la vârstă fragedă, se străduieşte să o înveţe”.

„Primul a fost, probabil, arhim. Lavrentie Gâţă, profesorul său de seminar din vremea aceea. S-a adăugat părintele Sebastian Barbu Bucur, un cunoscut profesor universitar, dirijor, care a format foarte mulţi muzicieni”.

Printre persoanele care i-au îndrumat paşii părintelui Adrian s-a numărat şi dirijorul grupului Psaltic Tronos, a spus ierarhul.

„Unul dintre formatorii săi, prezent astăzi aici, este şi Arhid. Mihail Bucă. În toţi aceşti ani în care a cântat la Catedrala Patriarhală a fost prezent, împreună cu Tronos, în diferite momente deosebite ale Bisericii: la slujbe, hramuri, sfinţiri, care au însemnat foarte mult pentru credincioşii cu adevărat evlavioşi ai Bisericii noastre”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a explicat că implicarea în muzica bizantină este o misiune prolifică.

„Este o misiune deosebit de importantă. Dincolo de aprecierile oamenilor, care uneori ar putea lipsi, noi suntem încredinţaţi că Dumnezeu îi răsplăteşte pe cei care iubesc frumuseţea casei Lui, a Bisericii. Eu cred că Dumnezeu nu poate să treacă cu vederea o liturghie săvârşită din inimă, o cântare de la strană sau chiar o rugăciune pe care o înălţăm atunci când nu avem posibilitatea de a cânta sau de a sluji”.

Preasfinţia Sa i-a adresat felicitări din partea Patriarhului Daniel şi a slujitorilor Catedralei Patriarhale „pentru această îndelungată osteneală”. Activitatea de la Patriarhie, a precizat Preasfinţia Sa, a fost răsplătită cu „slujirea la o parohie importantă din preajma Bucureştilor unde se află una dintre cele mai frumoase biserici Sfintei Parascheva”.

Părintele Adrian Stolnicul a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Sfânta Parascheva”- Voluntari, Protoieria Ilfov Nord.

PS Timotei Prahoveanul i-a sfătuit pe cei apropiaţi ai părintelui să îl pomenească în rugăciuni ca părintele Adrian „să fie de folos Bisericii şi un preot râvnitor”. Pe el l-a sfătuit să înfiinţeze la biserica unde a fost numit un grup psaltic.

Pr. Adrian Stolnicu. Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Pr. Adrian Stolnicu 

Adrian Stolnicu a fost diacon și lambadar al Catedralei patriarhale.

A fost hirotonit diacon în anul 2014, la Patriarhie, de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord.

Este fost membru al grupurilor Nectarie Protopsaltul și Stavropoleos și colaborator cu formațiile de muzică bizantină: Psalmodia, Sf. M. Mc. Dimitrie din Craiova, Anastasios din Tg. Mureș.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente