Guvernul Serbiei a decretat trei zile de doliu național după moartea Patriarhului Pavle

Guvernul Serbiei a decretat ieri,15 noiembrie, trei zile de doliu național, după moartea Patriarhului Pavle, care a păstorit Biserica Ortodoxă Sârbă timp de aproape 20 de ani, informează Radio TRINITAS.

Trecerea la domnul a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Sârbe a întristat tot poporul, iar președintele, Boris Tadic, a declarat că această situație a creat o mare pierdere țări sale.

Executivul de la Belgrad s-a reunit în ședință extraordinară, după trecerea la cele veșnice a Preafericitului părinte patriarh Pavle, iar președintele țări Boris Tadic arăta că moartea Întâistătătorului Biserici Sârbe reprezintă‚ « o pierdere de neînlocuit pentru întreaga națiune » ‚ și « o pierdere personală » pentru el însuși. Preafericitul părinte Pavle, Patriarhul Biserici Ortodoxe Sârbe a murit ieri, la vârsta de 95 de ani, într-un spital din Belgrad în care se afla internat încă din 2007. În acest timp funcția a fost exercitată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Amfilohije. Înainte de a fi ales drept cel de-al 44-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Preafericitul Părinte Patriarh Pavle a fost Episcop de Kosovo. Preafericirea Sa s-a deplasat în repetate rânduri în Kosovo după 1999 pentru a-și exprima sprijinul față de episcopul de acolo și, implicit, față de minoritatea sârbă. Deși Biserica Ortodoxă Sârbă s-a mobilizat cât a putut pentru a împiedica desprinderea Kosovo de Serbia, Preafericitul părinte patriarharh Pavle a fost considerat totuși un element moderat în sânul Bisericii, făcând ca aceasta să fie instituția care se bucură de cea mai mare încredere în rândul celor 7,5 milioane de sârbi, în mare majoritate ortodocși.

Comentarii Facebook


Știri recente