Grupul Tronos la Antena 1: Răzvan & Dani le-au spus psalților că „au viralizat” colindul românesc pe Internet

Arhidiaconul Mihail Bucă și 14 psalți ai Grupului Tronos au participat marți la emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani”. Realizatorii i-au invitat fiindcă au remarcat cât de mult s-au răspândit pe rețelele de socializare colindele lor. Mihail Bucă a spus: „Noi doar ne-am făcut treaba cât am putut de bine”. El i-a invitat pe români să cânte colinde cu familia, pentru a păstra tradiția vie și a transmite un mesaj de speranță în acest an marcat de pandemia de Covid-19.

Psalții au cântat colinde în direct, iar Răzvan Simion, una din gazdele emisiunii, a spus: „Un moment emoționant, cum nu se prea poartă de dimineață la emisiunile de divertisment (…) În timp ce cântați, mă gândeam la un singur lucru: la spusele Părintelui Calciu, care spunea că, de Crăciun, dacă facem daruri materiale, s-ar putea să le uităm pe cele sufletești”.

Mihail Bucă i-a răspuns: „Noi vrem să aducem acest mesaj frumos, ca și oamenii să colinde. Fiecare poate să fie un mic colindător. Fiecare poate să ducă colindul în familia lui și poate să facă ceea ce facem și noi”.

Protopsaltul Catedralei Patriarhale a povestit în emisiune că, deși s-a născut în Capitală, în copilărie obișnuia să colinde în Ajunul Crăciunului prin sate, împreună cu prietenii.

„Văd că și copiii din ziua de astăzi duc mai departe foarte bine această tradiție. Încă nu s-a pierdut și ne bucură foarte mult. Să continue să colinde, toți copiii să colinde!”, a adăugat el.

Arhidiaconul Mihail Bucă a mai declarat că psalții Catedralei Patriarhale au participat la emisiune deoarece colindul este un mesaj de speranță. Cu referire la anul care se încheie și care a fost marcat de pandemia produsă de noul coronavirus, el a spus:

„Nu sunt ani grei, trecem noi peste ei. Tocmai din acest motiv suntem aici: să aducem speranță și un mesaj: Să trecem cu bine peste tot ceea ce este. Și putem trece cu bine numai dacă suntem buni unul cu altul.”

„E plin Youtube-ul de cântecele dumneavoastră, știți asta?”, a menționat Răzvan Simion. „Zilele trecute ne uitam pe rețelele de socializare – pe alte suporturi unde poate cuvântul Bisericii, de fapt cuvântul lui Dumnezeu, ajunge acum altfel. Și v-am găsit pe dumneavoastră, cu Grupul Tronos, într-o experiență muzicală bizantină, dar foarte interesantă, pentru că s-a lăsat cu zâmbete…, v-am găsit pe TikTok”.

„Ați activat în zonele acestea o bucățică dintr-un cântec interesant, care a fost share-uită de foarte-foarte multe ori. Am zis: Uite, când credeam că platforma aceasta este pierdută, apar și lucruri interesante dintr-o altă direcție. V-ați gândit vreodată că veți popula mediile acestea de socializare?”, a întrebat gazda emsiunii.

„Nu ne-am gândit niciodată. Noi doar ne-am făcut treaba cât am putut de bine și de frumos”, i-a răspuns Arhidiaconul Mihail Bucă.

În continuare, psalții prezenți în studioul emisiunii au cântat piesa „M-o trimis mama la capre”, un colind românesc inedit care a circulat „viral” pe Instagram, TikTok, dar și pe mai cunoscutele Facebook și Youtube.

Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale a fost înființat în 2007 și are aproximativ 70 de membri, printre care se numără și profesori sau doctori, oameni care nu sunt teologi, nu sunt slujitori ai altarului, dar iubesc muzica bizantină.

Una din postările pe de Youtube în care Grupul psaltic Tronos interpretează colindul „M-o trimis mama la capre” are 1,3 milioane de vizualizări, iar colindul „Florile Dalbe” are 1,7 milioane de vizualizări.

Foto credit: Youtube (captură de ecran)

Comentarii Facebook


Știri recente