Grupul psaltic „Stavropoleos” a concertat în Polonia

Grupul psaltic „Stavropoleos” a participat vineri, 20 august, la cea de-a XXXV-a ediție a Festivalului Internațional „Muzică în vechea Cracovie”. Evenimentul a fost găzduit de Biserica Dominicană din centrul orașului polonez Cracovia și a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Varșovia, în colaborare cu Fundația Capella Cracoviensis, informează Ziarul Lumina.

Concertul Grupului „Stavropoleos” este a treia prezență românească la acest festival după ce, anii trecuți, prezențele Corului „Preludiu” și Corului „Madrigal” au fost primite cu entuziasm de publicul numeros.

„La festival ne-am bucurat de prezența a aproximativ 500 de persoane, locuitori ai Cracoviei, dar și numeroși turiști din alte țări. Repertoriul pe care l-am susținut a cuprins piese de muzică bizantină din tot cuprinsul anului bisericesc. Impactul asupra publicului a fost unul neașteptat de bun, deoarece la sfârșitul concertului am fost rechemați pe scenă de trei ori. Față de alte genuri muzicale prezentate în fața publicului, acest gen de muzică a fost unic și foarte apreciat, deoarece am fost singurul cor de muzică religioasă bizantină participant la festival”, a declarat părintele arhidiacon Gabriel Oprea, dirijorul corului.

Participarea grupului de psalți la acest festival a constituit un motiv de bucurie și pentru Mănăstirea Stavropoleos, unde membrii corului asigură cântarea la sfintele slujbe. „Grupul ‘Stavropoleos’ a fost mereu pentru noi, viețuitorii Mănăstirii Stavropoleos, prilej de bucurie, pe care o împărtășim deopotrivă în slujbele pe care le cântăm împreună, dar și în concertele pe care le susțin și în lucrarea misionară pe care ei o împlinesc peste granițele țării. O astfel de misiune a fost și participarea la cea de-a 35-a ediție a Festivalului de Muzică în vechea Cracovie. Acolo, psalții noștri au reprezentat nu doar România, dar și cântarea bisericească tradițională a Bisericii Răsăritului. Succesul pe care l-au avut cântând în biserica neogotică închinată Sfintei Treimi a Mănăstirii Dominicanilor, în fața unui public venit din toate colțurile Europei, într-o țară predominant catolică, arată în ce fel poate muzica bisericească să lege oamenii, culturile și Bisericile”, a declarat maica Mihaela Luchian, stareța Mănăstirii Stavropoleos.

Festivalul Internațional „Muzică în vechea Cracovie” este unul dintre principalele festivaluri ale celei de-a doua capitale culturale a Poloniei. Organizat anual, începând cu 1975, evenimentul reunește soliști, coruri, formații camerale și orchestre din întreaga lume. Concertele au loc timp de 17 zile, în diverse spații din oraș: biserici, muzee, curți interioare ale unor clădiri istorice sau în mine de sare. Anul acesta, printre participanți s-au numărat muzicieni din Elveția, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, Rusia și Statele Unite ale Americii.

Comentarii Facebook


Știri recente