Grupul psaltic „Stavropoleos” a concertat în Polonia

Grupul psaltic „Stavropoleos” a participat vineri, 20 august, la cea de-a XXXV-a ediție a Festivalului Internațional „Muzică în vechea Cracovie”. Evenimentul a fost găzduit de Biserica Dominicană din centrul orașului polonez Cracovia și a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Varșovia, în colaborare cu Fundația Capella Cracoviensis, informează Ziarul Lumina.

Concertul Grupului „Stavropoleos” este a treia prezență românească la acest festival după ce, anii trecuți, prezențele Corului „Preludiu” și Corului „Madrigal” au fost primite cu entuziasm de publicul numeros.

„La festival ne-am bucurat de prezența a aproximativ 500 de persoane, locuitori ai Cracoviei, dar și numeroși turiști din alte țări. Repertoriul pe care l-am susținut a cuprins piese de muzică bizantină din tot cuprinsul anului bisericesc. Impactul asupra publicului a fost unul neașteptat de bun, deoarece la sfârșitul concertului am fost rechemați pe scenă de trei ori. Față de alte genuri muzicale prezentate în fața publicului, acest gen de muzică a fost unic și foarte apreciat, deoarece am fost singurul cor de muzică religioasă bizantină participant la festival”, a declarat părintele arhidiacon Gabriel Oprea, dirijorul corului.

Participarea grupului de psalți la acest festival a constituit un motiv de bucurie și pentru Mănăstirea Stavropoleos, unde membrii corului asigură cântarea la sfintele slujbe. „Grupul ‘Stavropoleos’ a fost mereu pentru noi, viețuitorii Mănăstirii Stavropoleos, prilej de bucurie, pe care o împărtășim deopotrivă în slujbele pe care le cântăm împreună, dar și în concertele pe care le susțin și în lucrarea misionară pe care ei o împlinesc peste granițele țării. O astfel de misiune a fost și participarea la cea de-a 35-a ediție a Festivalului de Muzică în vechea Cracovie. Acolo, psalții noștri au reprezentat nu doar România, dar și cântarea bisericească tradițională a Bisericii Răsăritului. Succesul pe care l-au avut cântând în biserica neogotică închinată Sfintei Treimi a Mănăstirii Dominicanilor, în fața unui public venit din toate colțurile Europei, într-o țară predominant catolică, arată în ce fel poate muzica bisericească să lege oamenii, culturile și Bisericile”, a declarat maica Mihaela Luchian, stareța Mănăstirii Stavropoleos.

Festivalul Internațional „Muzică în vechea Cracovie” este unul dintre principalele festivaluri ale celei de-a doua capitale culturale a Poloniei. Organizat anual, începând cu 1975, evenimentul reunește soliști, coruri, formații camerale și orchestre din întreaga lume. Concertele au loc timp de 17 zile, în diverse spații din oraș: biserici, muzee, curți interioare ale unor clădiri istorice sau în mine de sare. Anul acesta, printre participanți s-au numărat muzicieni din Elveția, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, Rusia și Statele Unite ale Americii.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…