Grupul Psaltic Filomelos va încânta auditoriul la Concertul de Gală al Proiectului „Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire”

La Biblioteca Municipală din Borzești va avea loc joi, 22 noiembrie, de la ora 18:00, Concertul de Gală al proiectului „Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire”, în interpretarea Corului Psaltic Filomelos de la Biserica Voievodală din Borzești.

Corul este condus de Prof. Paula Cautiș, sub îndrumarea artistică a Arhidiaconului Alexandru Grigoraș  de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.

Proiect cultural și-a propus aducerea la lumină, în anul Centenarului Marii Uniri, a unor cântări psaltice compuse (sau traduse) în perioada celor două Uniri (1859-1918).

Evidențierea acestor piese prin traducerea textelor cu alfabet chirilic, precum și transpunerea  acelor partituri într-o formă care să reprezinte un sprijin pentru cântăreții bisericești reprezintă o modalitate de prețuire a efortului acelor timpuri când contextul social-politic nu era unul favorabil punerii în valoare a muzicii psaltice.

Proiectul „Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire” este inițiat de Asociația Culturală Filomelos cu sprijinul și finanțarea Consiliului Județean Bacău, având ca susținători Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești și Protoieria Moinești din județul Bacău.

Corul Psaltic Filomelos s-a înființat în anul 2007. De atunci a reunit, pe parcursul timpului, un număr de aproximativ optzeci de tineri care au slujit muzicii psaltice, tradiției ortodoxe și idealurilor cultural-naționale.

Proiectul „Filomelos – 10 ani de Muzică Bizantină” finanțat de Consiliul Județean Bacău și derulat de Asociația Culturală Filomelos în anul 2017 a încununat activitatea de zece ani a corului prin activități menite să promoveze muzica psaltică în rândul tinerilor.

Fiind alcătuit, în majoritate, din tineri urmând licee sau facultăți cu profil teoretic, fără pregătire academic-teologică, corul oferă posibilitatea tuturor celor interesați, indiferent de profilul profesional ales, să slujească muzicii de tradiție bizantină, oferindu-i mijloacele de a învăța acest lucru.

Foto Credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente