Filomelos, de 10 ani misionar prin cântare bizantină. Singurul grup psaltic din România format din tineri fără studii teologice, la moment aniversar

Filomelos

Filomelos – singurul grup psaltic din România format în exclusivitate din tineri provenind din mediul laic a împlinit recent 10 ani de activitate neîntreruptă. Momentul aniversar a fost sărbătorit prin rugăciune, cu acest prilej fiind oficiată Sfânta Liturghie în ctitoria ştefaniană din Borzeşti.

La slujba din 21 august 2017 au slujit preoţi din tot cuprinsul ţării, care au sprijinit grupul psaltic în cei zece ani de activitate. Răspunsurile la strană au fost oferite antifonic de Corul academic „Byzantion“ din Iaşi, coordonat de asist. univ. dr. Adrian Sîrbu, invitat de onoare la acest eveniment, şi de Grupul psaltic „Filomelos“, dirijat de prof. Paula Cautiş, preşedintele Asociaţiei culturale „Filomelos“.

Momentul aniversar i-a reunit pe toţi membrii grupului care, de la înfiinţare şi până în prezent, au slujit lui Dumnezeu prin cântare bizantină. Punctul central a fost reprezentat de premierea susţinătorilor, partenerilor corului şi tuturor membrilor care au făcut parte din grupul Filomelos.

Acest grup s-a născut din pasiune pentru pentru muzica psaltică şi nu ne-am aşteptat ca el să dăinuie atât de mult. Mulţumim instituţiilor care ne-au dat credit, mulţumim IPS Părinte Ioachim pentru sprijinul oferit în toţi aceşti ani şi să ne ajute Bunul Dumnezeu să putem face cunoscută în continuare această frumoasă comoară a Bisericii noastre – muzica bizantină, a spus pr. paroh Petrică Cautiş.

Grupul Filomelos a lansat anul acesta Slujba Paraclisului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

Nădăjduim că vă veți odihni cugetul pe melosul acestui paraclis, întru cinstirea Sfântului Voievod spre câștigarea ocrotirii sale, care degrabă caută la cei aflați în primejdii și strâmtorări, a spus pr. paroh Petrică Cautiş.

Filomelos este alcătuit din tineri iubitori de cântare bizantină.

Corul psaltic Filomelos este format din tineri care nu au urmat școli bisericești, ci sunt uniți de dragostea și râvna  față de muzica de tradiție bizantină. Cu rugăciuni către Tatăl Ceresc și prin cântarea de Dumnezeu inspirată vrem să devenim mărturisitori ai valorilor credinței Bisericii Ortodoxe în rândul tinerilor și să învățăm și mai sârguincios melosul autentic al muzicii psaltice  așa cum a fost statornicit de sfinții imnografi, a explicat pr. Petrică Cautiş.


Inițiativa grupului psaltic Filomelos se bucură de binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a susținut activitatea Corului Psaltic Filomelos încă de la înființarea lui. Totodată, implementarea acestui proiect s-a realizat cu sprijinul Consiliului Județean Bacău, Protoieriei Onești și Fundației Episcop Melchisedec.

Comentarii Facebook


Știri recente