Grupul psaltic al Catedralei Episcopale din Huși premiat la un festival internațional de muzică bisericească

Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huși, a câștigat premiul al doilea la cea de-a 41-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Bisericească Ortodoxă „Hajnowka” din Polonia.

Festivalul s-a desfășurat în perioada 21-25 septembrie.

La eveniment au participat coruri din mai multe țări, precum Egipt, Siria, Armenia, Macedonia, Serbia, Slovacia, Belarus, Republica Moldova, Ucraina, Spania și Polonia.

Programul festivalului a cuprins și un concert de muzică bisericească susținut de grupul psaltic din Huși în Biserica Evanghelică Augsburg, Varșovia, alături de alte 3 coruri, din Siria, Belarus și Ucraina.

Jurizarea a avut loc pe 24 septembrie, iar la categoria „Coruri parohiale” au urcat pe podium patru coruri:

  • Locul 1: Un cor din Ucraina
  • Locul 2: Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huși și un cor din Slovacia
  • Locul 3: Un ansamblu coral din Egipt

Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huși, este coordonat de diaconul Vlad Mironescu.

„Pe 23 septembrie au avut loc audițiile corurilor participante, în cadrul cărora am interpretat piese precum: ode din Paraclisul Sfântului Grigorie Palama, scrise de diaconul Cornel Coman, „Neispitită de nuntă” de Ștefanache Popescu, stihira „Frâiele părintești” de Iacov Protopsaltul, dar și cântări din slujba Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi”, a declarat diaconul Vlad Mironescu pentru site-ul Episcopiei Hușilor.

Grupul psaltic din Huși a fost singurul din România prezent la acest festival.

Foto credit: Facebook / Grupul psaltic „Sfânta Muceniță Ciriachi” al Episcopiei Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente