Grupul Internațional de Preotese „Sfânta Nona” s-a reunit, în perioada 30 august -1 septembrie 2024, la Àvila, în Spania, unde 70 de soții de preoți din 11 țări au discutat pe tema „Familiile preotesei și provocările societății contemporane”.
Evenimentul a debutat vineri, cu prelegeri despre Sfânta Nona și modelul oferit de alte familii de sfinți, iar participantele au încercat să răspundă la întrebarea: „În ce moment ați simțit că misiunea de a fi preoteasă este o binecuvântare?”
Sâmbătă, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, a oficiat slujba de Te Deum, după care Cristina Benga (Germania) a vorbit despre „orientare către Logos ca Mijlocitor” în viața preoteselor.
Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a vorbit despre familie și monahism ca două tipuri de slujire adusă lui Dumnezeu.
Laura Dobrescu (Portugalia) a analizat rolul preotesei în transmiterea ethosului și credinței creștine, iar mărturia preotului Nicolae și a presbiterei Simona Cazacu a canalizat atenția spre tema: „Familia de preot între vis și realitate, între ideal și real”.
Familiile multiple ale preotesei
A urmat un atelier interactiv de lucru în plen, intitulat „Preoteasa împreună cu Dumnezeu în familiile ei”, susținut de Cristina Benga (Germania), Simona Baltag (Italia), Mihaela Cârdu (Irlanda) și Emilia Sorescu (România).
Doamnele preotese au analizat poziția lor în și față de familia de origine, de cea proprie, de familia profesională, spre a înțelege valoarea lor și a aduce rod cât mai bogat în misiunea lor.
În paralel s-a desfășurat un atelier interactiv dedicat tinerilor, cu tema: „Limbajele de iubire în familie”.
Seara s-a încheiat cu o prezentarea unui proiect inedit – lansarea volumului Urcuș duhovnicesc pe scara Raiului. Mărturii de suflet ale preoteselor din Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, îngrijit de doamnele preotese Cristina Benga și Alexandra Ștefan.
Duminică, participantele s-au rugat Catedrala Ortodoxă Română din Madrid, unde Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a oficiat Sfânta Liturghie.
Mărturii de la participante
„Aceste zile pe tărâmurile binecuvântate ale Ávilei mi-au adus multă împlinire sufletească, în sensul că am gustat din bucuria comuniunii cu dragile surori preotese românce din Europa. Cea de-a treia ediție a Întâlnirii Internaționale a Grupului de Preotese Sfânta Nona ne-a fost prilej de împreună-lucrare și părtășie, în bucurie și sinceritate, de exersare a virtuților precum recunoștința și dragostea față de aproapele”, a declarat, după eveniment, Irina Minca din România.
„A treia ediție a Întâlnirii Internaționale a Grupului de Preotese Sfânta Nona a fost pentru mine prilej de nenumărate bucurii: bucuria reîntâlnirii cu doamnele preotese cunoscute la ediția precedentă din Roma, bucuria întâlnirii cu noi doamne care au aceeași misiune, bucuria comuniunii și a îmbogățirii duhovnicești din experiențele și expunerile lectorilor, bucuria împărtășirii din același potir cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos, Bucuria noastră, a tuturor”, a transmis Elena Teodorescu din Spania.
Întâlnirea a fost organizată în parteneriat cu Parohia Ortodoxă „Sfântul Sfințitul Mucenic Haralambie“ din Lugo, Spania.
Grupul internațional de preotese „Sfânta Nona“ numără aproximativ 800 de membre și a luat ființă în toamna anului 2021, la inițiativa a trei preotese din diaspora: Cristina Benga (Germania), Simona Baltag (Italia) și Cristina Iacob (Spania).
Obiectivul grupului este de a crea un cadru special de susținere reciprocă, comunicare deschisă și constructivă în vederea creșterii lăuntrice pe calea lui Hristos, și de a fi sprijin în misiunea preoteselor de pretutindeni.
Foto credit: Grupul „Sf. Nona”