Grigore Vieru comemorat la Centrul Eparhial din Cahul și în parohii și instituții din eparhia Basarabiei de Sud

La Centrul Eparhial din Cahul a fost oficiată marți, în prezența Preasfințitului Părinte Veniamin, slujba Parastasului pentru marele poet basarabean Grigore Vieru, la împlinirea a 88 de ani de la nașterea sa.

Slujba a fost oficiată în Paraclisul Învierea Domnului, din incinta Centrului Eparhial. După rugăciune, Episcopul Basarabiei de Sud a evidențiat cele mai însemnate aspecte din viața poetului.

„Grigore Vieru a făcut parte din generația marilor patrioți basarabeni care au luptat pentru apărarea identității, credinței, valorilor și pentru promovarea unității neamului”, a spus ierarhul.

„În poeziile sale, cât și în celelalte lucrări și fapte, observăm dorința de a fi într-o singură țară, dorința de a afirma românismul. Mărturisea el că «a fost privat de dreptul de a cunoaște istoria adevărată» și i se părea ca fiind o mare realizare să poți vizita Iașul, Bucureștiul și celelalte localități importante unde s-au născut marii noștri poeți naționali.”

PS Veniamin a participat marți, 14 februarie 2023, la slujba de pomenire a poetului Grigore Vieru, oficiată în Paraclisul „Învierea Domnului” al Centrului Eparhial din Cahul. Foto: Episcopia Basarabiei de Sud

„Dumnezeu i-a dăruit posibilitatea ca, după 1990, împreună cu Nicolae Dabija, cu Ion Ungureanu, dar și cu ceilalți colegi și scriitori, să ajunsă și să cunoască foarte bine spațiul românesc, făcând cunoscută Basarabia în întreaga lume, devenind astfel un apostol al plaiului natal, pe acolo unde a mers vorbind despre frumusețea locurilor în care s-a născut și despre frumusețea sufletului românesc”, a mai spus Preasfinția Sa.

Clericii din Protopopiatul Cahul au participat și la celelalte evenimente dedicate poetului basarabean, organizate în parteneriat cu Direcția Generală de Învățământ Cahul, cu Universitatea de Stat „B.P. Hașdeuˮ și cu Primăria Municipiul Cahul.

Clericii din Protopopiatul Cahul au participat marți, 14 februarie 2023, la evenimentele comemorative în cinstea poetului Grigore Vieru. Foto: Episcopia Basarabiei de Sud

În parohii au fost oficiate slujbe de pomenire și evenimente culturale.

Copiii dintr-o parohie sud-basarabeană s-au rugat pentru poetul Grigore Vieru. Foto: Episcopia Basarabiei de Sud

Grigore Vieru s-a născut în 14 februarie 1935 într-o familie de țărani din Pererîta, în fostul județ Hotin.  A debutat editorial în studenție (1957), iar în 1968 a scris o carte de poeme apreciată de critici drept cea mai originală creație poetică. Chiar în anul apariției, volumul a devenit obiect de studiu la cursurile universitare de literatură națională contemporană.

În 1988 a primit cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.

La sfârșitul anilor 1980, Grigore Vieru a fost în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia.

Poetul Grigore Vieru a fost pomenit în mai multe parohii din eparhia Basarabiei de Sud. Foto: Episcopia Basarabiei de Sud

A fost unul dintre fondatorii Frontului Popular și unul din organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. A participat activ la dezbaterile în urma cărora, în ziua respectivă, s-a votat limba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină în Republica Moldova.

Foto credit: Episcopia Basarabiei de Sud

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente