Grecii din Marea Britanie au un nou Arhiepiscop

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a ales în unanimitate pe Mitropolitul Nichita de Dardanele în demnitatea de Arhiepiscop de Thyateira și Marea Britanie, succedându-i astfel Arhiepiscopului Grigorie care s-a retras din funcție din motive de sănătate miercuri, 12 iunie 2019.

Mitropolitul Nichita Lioulias, directorul Institutului Ortodox „Patriarhul Atenagora” din Berkeley, California, a fost ales în unanimitate după ce au fost propuși trei candidați de către membrii Sfântului Sinod.

Sfântul Sinod și-a exprimat aprecierea față de fostul Arhiepiscop de Thyateira și Marea Britanie, Grigorie Theocharous pentru slujirea sa de 31 de ani.

Arhiepiscopul-ales Nichita Loulias s-a născut în Tampa, Florida, SUA, în 1955.

A studiat la Universitatea din Florida, pe care a absolvit-o în 1976.

A urmat cursurile Școlii de Teologie Sfânta Cruce din Boston, pe care le-a absolvit în 1980. Și-a continuat formarea teologică la Universitatea Aristotel din Tesalonic.

În 1985 a fost hirotonit diacon și ulterior preot.

În data de 2 decembrie 1996 a fost ales Mitropolit de Hong Kong, iar hirotonia întru episcop a avut loc la Catedrala Sfântul Gheorghe din Constantinopol 12 zile mai târziu.

A fost întronizat în catedrala Sfântul Luca din Hong Kong în 12 ianuarie 1997, fiind primul cleric al nou-înființatei Mitropolii ortodoxe grecești de Hong Kong.

În 2007 a fost numit Mitropolit de Dardanele.

Foto credit: National Herald / Pr. Michael State

Comentarii Facebook


Știri recente