Grecii din Marea Britanie au un nou Arhiepiscop

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a ales în unanimitate pe Mitropolitul Nichita de Dardanele în demnitatea de Arhiepiscop de Thyateira și Marea Britanie, succedându-i astfel Arhiepiscopului Grigorie care s-a retras din funcție din motive de sănătate miercuri, 12 iunie 2019.

Mitropolitul Nichita Lioulias, directorul Institutului Ortodox „Patriarhul Atenagora” din Berkeley, California, a fost ales în unanimitate după ce au fost propuși trei candidați de către membrii Sfântului Sinod.

Sfântul Sinod și-a exprimat aprecierea față de fostul Arhiepiscop de Thyateira și Marea Britanie, Grigorie Theocharous pentru slujirea sa de 31 de ani.

Arhiepiscopul-ales Nichita Loulias s-a născut în Tampa, Florida, SUA, în 1955.

A studiat la Universitatea din Florida, pe care a absolvit-o în 1976.

A urmat cursurile Școlii de Teologie Sfânta Cruce din Boston, pe care le-a absolvit în 1980. Și-a continuat formarea teologică la Universitatea Aristotel din Tesalonic.

În 1985 a fost hirotonit diacon și ulterior preot.

În data de 2 decembrie 1996 a fost ales Mitropolit de Hong Kong, iar hirotonia întru episcop a avut loc la Catedrala Sfântul Gheorghe din Constantinopol 12 zile mai târziu.

A fost întronizat în catedrala Sfântul Luca din Hong Kong în 12 ianuarie 1997, fiind primul cleric al nou-înființatei Mitropolii ortodoxe grecești de Hong Kong.

În 2007 a fost numit Mitropolit de Dardanele.

Foto credit: National Herald / Pr. Michael State

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Satul românesc omagiat la Patriarhie

Satul românesc este omagiat zilele acestea la Catedrala Patriarhală prin veşmintele folosite în cultul divin public. Începând cu această duminică până joia viitoare slujitorii Catedralei Patriarhale vor purta la slujbe un set de veşminte cu…