Grecia | Procesiune şi Liturghie închinate Sfântului Vlasie din Akarnania

34950905864_09dfb32957_o

În Sklavaina – Grecia a avut loc o procesiune închinată Sfântului Vlasie de Akarnania şi celorlalţi care au suferit moarte martirică împreună cu el. Evenimentul s-a desfăşurat în data de 7 iulie 2017, informează romfea.gr.

Procesiunea a fost precedată de Sfânta Liturghie. Soborul a fost format din: IPS Amfilohie, Mitropolit de Adrianopole, IPS Hrisostom, Mitropolit de Patra, IPS Teofil, Mitropolit de Lefkada şi Itaca, IPS Cosma, Mitropolit de Aitolia şi Akarnania, ierarhi, preoţi şi diaconi.

Omilia a fost rostită de Mitropolitul Hrisostom care a vorbit despre credinţa sfinţilor lui Dumnezeu şi manifestarea acestei credinţe în iubire.

Credinţa a generat iubirea, a spus Ierarhul, iubirea a dat naştere răbdării şi mărturisirii, mărturisirea lui Hristos a dus la martiraj. Sfinţii sunt lumina lumii, ei sunt fiii Învierii. Prin viaţa lor ei ne asigură că moartea nu există.

Făcând referire la Sfântul Vlasie şi cei dimpreună cu el, IPS Hrisostom a evidenţiat că aceştia au udat pământul cu sângele lor sfânt pentru credinţa în Hristos.

Actul canonizării acestor sfinţi, emis de Patriarhia Ecumenică, a fost citit de Arhimandritul Epifanie, protosinghelul Mitropoliei de Constantinopol. Canonizarea oficială a avut loc în luna august 2016.

***

Sfântul Vlasie a fost monah sau un ierarh retras la Mănăstirea Intrarea Maicii Domnului în Biserică din regiunea Sklavainon Zaverdas, acum Plairo. A suferit moarte martirică, împreună cu mai mulţi monahi şi laici, fiind ucis de piraţi musulmani pentru mărturisirea credinţei în Hristos. Sfântul Vlasie a fost decapitat după ce mai înainte a fost supus unor chinuri groaznice. După decapitare turcii au încercat să ardă trupul sfântului, însă printr-o minune nu a fost cuprins de flăcări.

Foto credit: romfea.gr

 

Comentarii Facebook


Știri recente