„Grădinile Senatului” refac simbolic cartierul Uranus / Catedrala Națională reînvie cinci foste biserici din zonă

„Grădinile Senatului – Memorial Uranus” este numele proiectului prin care Senatul României îşi propune să reconstruiască simbolic străzi şi clădiri existente pe Dealul Uranus până la demolarea lor pentru a se ridica Palatul Parlamentului, informează Agerpres.

Conturul clădirilor şi 12 străzi principale vor fi refăcute cu ajutorul pomilor şi florilor printr-un proiect de amenajare peisagistică ce se va desfăşura pe parcursul a maximum doi ani.

Vizitatorii vor avea posibilitatea să se plimbe prin Grădinile Senatului şi, cu ajutorul realităţii augmentate, utilizând dispozitivele 3D, să vizualizeze străzile şi clădirile de altădată.

Proiectul este realizat de Senatul României, pe baza unui concept elaborat de peisagistul român Bogdan Nicolae și implementat de firma Garden Center Grup cu susținerea de Ambasadei Olandei în România prin inițiativa Urban Landscapes România.

„Peste 1000 de arbori, 7500 de arbuşti, jumătate de milion de bulbi şi circa 30.000 de metri pătraţi de plante perene, trandafiri şi gazon vor contribui, alături de sistemul de iluminare şi mobilierul cu design special, la reprezentarea vizuală a amprentelor locative ale clădirilor de odinioară, refăcând legătura cu trecutul. Tulipa Uranus, o varietate nouă de lalea, a fost creată special pentru acest proiect”, au transmis reprezentanţii Ambasadei Olandei În România.

Cartierul Uranus a dispărut sub lama buldozerelor ceaușiste în urmă cu peste 35 de ani, pentru a face loc actualului Palat al Parlamentului, cunoscut înainte de evenimentele istorice din 1989 sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului).

Printre clădirile afectate de decizia regimului comunist au fost cinci lăcașuri de cult.

Trei dintre acestea (Alba Postăvari, Spira Veche şi Izvorul Tămăduirii) au fost demolate, iar două (Schitul Maicilor şi Mihai Vodă) au fost translate.

Pe un segment de teren al fostului cartier Uranus se construiește Catedrala Națională, sfințită exact acum doi ani de Patriarhul Daniel și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Patriarhia Română a acceptat amplasamentul lăcașului de cult ca pe o reparaţie morală sau „o lumină de Înviere” pentru cele cinci biserici „răstignite”.

Catedrala este un omagiu adus tuturor eroilor români, având  hramurile „Înălțarea Domnului” – Ziua Eroilor și Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul Românilor.

Foto credit:
Arhitect Bogdan Nicolae
PressOne / Lucian Muntean
Basilica.ro / Iulian Dumitrașcu


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente