Ghid al creștinului pentru Săptămâna Mare acasă transmis de Mitropolitul Iosif

„Va trebui să ne transformăm casa noastră în biserică și să reconstituim acasă o parte din spațiul liturgic din biserică, care să ne permită să trăim cu adevărat această Săptămână a Patimilor și apoi Sărbătoarea Paștelui – Învierea Domnului”, le transmite Mitropolitul Iosif credincioșilor români din Europa Occidentală, și nu numai.

Înainte de toate, ierarhul îndeamnă să continuăm să postim, „adică să Îl urmăm pe Hristos în pustiu pe calea postului pe care El Însuși l-a făcut pentru noi. Dar Îl urmăm pe Hristos și pe calea Patimilor, care încep odată cu învierea prietenului Său, Lazăr, și cu Intrarea în Ierusalim și se termină cu punerea în mormânt”.

Părintele Mitropolit semnalează că fiecare zi din această perioadă numită generic „Săptămâna Mare” sau „a Patimilor” este o zi unică și foarte importantă în istoria mântuirii omului, în viața Mântuitorului nostru Iisus Hristos și în propria noastră viată”.

IPS Iosif subliniază importanța unui loc special de rugăciune în casă și transmite o serie de îndrumări în acest sens și chiar icoane în format electronic pentru fiecare zi din Săptămâna Mare.

„Vă rog sa încercați pe cât posibil să urmăriți slujbele transmise în direct, în picioare sau în genunchi, ca și cum ați fi în biserică, cu atenție, pentru că astăzi casa dumneavoastră se transformă într-o biserică”.

În scrisoarea transmisă, Mitropolitul Iosif detaliază semnificațiile fiecărei zile din această săptămână cu indicații pentru a realiza acasă atmosfera de rugăciune cât mai apropiată de cea din biserică.

Spre exemplu, Mitropolitul recomandă chiar confecționarea unui Epitaf pentru slujba Prohodului din Vinerea Mare, dar insistă asupra tratării cu seriozitate a fiecărui gest care are caracter de act liturgic.

„Dacă aveți copii, implicați-i pe cât posibil în confecționarea lui, explicându-le semnificația a ceea ce fac, care nu este altceva decât pregătirea unui mormânt pentru Domnul, așa cum a făcut odată Sfântul Iosif din Arimateea. Este un act liturgic pe care îl veți împlini, nu o activitate de divertisment, deci trebuie să fie făcut cu maximă seriozitate, cu evlavie profundă, cu fiorul pe care Sfântul Iosif ar fi putut să-l simtă când a coborât de pe Cruce trupul fără de viață al Domnului pentru a-L pune în Mormânt”.

Vezi mai multe detalii în scrisoarea integrală, pe site-ul Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale.

Este trist că suntem închiși în case, dar este o ocazie unică

„Suntem într-adevăr închiși în casele noastre, și este trist și greu pentru noi toți”, transmite ierarhul, „dar să fim și bucuroși pentru că avem posibilitatea de a urmări și de a trăi în profunzime și în mod real desfășurarea slujbelor Patimilor și Învierii lui Hristos”.

„Este chiar o ocazie unică. Niciodată nu am avut ocazia în Săptămâna Mare să ne transformăm casa într-o biserică și să trăim în casa noastră cea mai mare Taină a lumii acesteia: Patimile, Moartea și Învierea Fiului lui Dumnezeu devenit Om, Fratele nostru”.

„Este o ocazie de a ne sfinți casele, de a ne sfinți pe noi înșine, iar pentru familii, este o ocazie pentru o cateheză liturgică de excepție. Anul viitor copiii dumneavoastră vor merge la biserică în Vinerea Mare și vor înțelege concret ce se întâmplă acolo, pentru că vor fi experimentat anul acesta”.

„Profitați de această ocazie pentru a-i implica cât mai mult în pregătirea Paștilor, cu accent pe rugăciune și pe ceea ce Hristos Domnul a pătimit din nesfârșita Lui dragoste pentru noi. Să lăsăm de această dată preparatele culinare pe ultimul loc, spre mai mult folos sufletesc”, îndeamnă Mitropolitul Iosif.

Foto credit: Ema Pruteanu / Facebook – The Romanian Orthodox Church in Edinburgh

Comentarii Facebook


Știri recente