Germania: Slujbă pentru ostașii români înmormântați la Grafenwöhr

Părintele Ieromonah Ioan Popoiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Germaniei și paroh al comunității românești din Amberg, a oficiat miercuri slujba parastasului pentru cei 51 de soldați români care au murit în captivitate, în timpul Primului Război Mondial, în lagărul de la Grafenwöhr.

Părintele consilier l-a avut alături în slujire pe capelanul ortodox al bazei militare americane din Grafenwöhr, Maiorul Peter Aleria, iar slujba a fost oficiată în română și engleză.

Au mai participat Colonelul Shawn McCammon, capelanul evanghelic al bazei militare, Sergentul Christopher Gruman, asistent specialist în afaceri religioase, și Floris Theiss, paracliserul parohiei românești.

În timpul Primului Război Mondial, în perimetrul actualei baze americane a funcționat cel mai mare lagăr de prizonieri din Bavaria, cu peste 23.000 de soldați, majoritatea francezi și ruși, dar și britanici, italieni și români.

Condițiile improprii au înrăutățit starea captivilor, astfel încât în cimitirul amenajat în lagăr au fost înmormântați, în timpul războiului, 755 de prizonieri. După 1918, rămășițele pământești ale celor 482 de francezi au fost repatriate, în cimitir rămânând în final, până în zilele noastre, mormintele a 210 ruși și 51 de români.

După ultima restaurare a necropolei militare, terenul a fost nivelat, păstrându-se doar două vechi pietre de mormânt și adăugându-se câteva cruci simbolice. Fiind vorba de ostași de confesiune ortodoxă, în cimitir a fost așezată o cruce slavă, în preajma căreia a avut loc slujba parastasului.

O listă cuprinzând numele și apartenența militară a 50 de soldați români înmormântați la Grafenwöhr este disponibilă pe pagina de internet a Oficiului Național Român pentru Cultul Eroilor.

În Germania există cel puțin 70 de cimitire militare și civile unde sunt înmormântate câteva mii de soldați români, în special prizonieri în timpul Primului Război Mondial.

Anul 2021 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României şi Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul. Anul acesta, Părintele Consilier Ioan Popoiu și Protos.

Athanasie Ulea de la Centrul Bisericesc din München au străbătut mii de kilometri prin Germania și Europa Centrală pentru a inventaria mormintele ostașilor români căzuți prizonieri în Primul Război Mondial. Ei au oficiat slujbe de pomenire în toate cimitirele vizitate.

Vezi și:

Foto credit: US Army/Julian Temblador

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…