Germania: Duminica Sfintei Cruci și Buna Vestire în noile condiții impuse de pandemie

Românii ortodocși din Germania, Austria și Luxemburg au primit noi îndemnuri de a respecta măsurile impuse de autorități, dar și indicații privind serbarea Duminicii Sfintei Cruci și a Bunei Vestiri fără a pune în pericol sănătatea proprie sau a semenilor.

În comunicatul transmis, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului informează că în toate bisericile sunt sistate slujbele publice (Sf. Liturghie, Laudele bisericești) fiind permisă însă menținerea deschisă a lăcașurilor de cult pentru rugăciuni private ale credincioșilor (dacă autoritățile locale nu o interzic expres).

Referitor la următoarele două sărbători, Duminica Sfintei Cruci și Buna Vestire, preoților li se fac următoarele recomandări:

  • În cazul bisericilor proprii, preoții au posibilitatea de a săvârși Sfânta Liturghie duminicală și la Praznicul Bunei Vestiri foarte devreme, împreună cu cântăreții bisericești, însă cu ușile închise, urmând ca după încheierea slujbei să se deschidă lăcașul pentru credincioși, punându-le la dispoziție anafură și agheasmă. Aceștia pot veni pe rând, păstrând distanța, conform normelor în vigoare.
  • În cazurile bisericilor închiriate de parohiile noastre de la comunitățile catolică sau evanghelică, fiecare parohie se va adapta situației locale și va urma cu strictețe, pe lângă dispozițiile autorităților locale, și pe cele ale gazdelor.
  • Preacucernicii Părinți sunt rugați să anunțe credincioșii, cu ajutorul mijloacelor tehnice de astăzi, să nu intre în panică și să urmărească slujbele duminicale la Trinitas TV sau Radio Trinitas.

Comunicatul semnat de  Mitropolitul Serafim și Episcopul vicar Sofian Brașoveanul precizează că botezurile, cununiile și alte slujbe particulare, în biserică, se vor reprograma după Sf. Paști, iar slujba înmormântării se va oficia la cimitire, doar la mormânt şi în prezenţa unui număr redus de credincioși, reprezentând apropiații răposatului.

Preoții și credincioșii sunt rugați să sprijine semenii bolnavi, vârstnici sau aflaţi în alte situaţii dificile, cercetându-i telefonic și personal și oferindu-le sprijin duhovnicesc și material.

”Suntem chemaţi la pocăinţă

Pe toată această perioadă, precizează ierarhii români, vom căuta cu toţii să intensificăm comuniunea noastră în condiţiile noi de izolare, rugându-ne împreună la o anumită oră, citind din Psaltire, făcând un Paraclis al Maicii Domnului sau alte rugăciuni.

„Atât personal, cât şi comunitar, suntem chemaţi la pocăinţă, care înseamnă schimbarea vieţii prin apropierea de Dumnezeu şi de semeni, cu conştiinţa că Dumnezeu ne poartă de grijă în toate situațiile, mai cu seamă în momentele foarte dificile, precum acestea prin care trecem”.

„Perioada în care ne aflăm, când nu ne putem împărtăși și nu putem fi împreună la Sfânta Liturghie, este o ocazie să ne dăm și mai mult seama de însemnătatea Sfintei Euharistii şi a comuniunii cu semenii, să le dorim şi să le trăim cât mai intens atunci când situaţia se va normaliza.”

„Cu nădejdea în purtarea de grijă a Preamilostivului Dumnezeu, prin rugăciune și implicare responsabilă, vom putea depăși această situație de criză, evitând cu toții să ne punem pe noi înşine sau pe alţii în pericol. Credinţa, rugăciunea intensă şi nădejdea în Dumnezeu, în aceste vremuri dificile, sunt antidotul ideal la virusul spaimei şi al îngrijorărilor omeneşti!”.

Vezi comunicatul integral.

Foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente