Germania: Comemorarea celor 15 soldați români înmormântați la Nürnberg

Ziua Eroilor pentru românii din Nürnberg s-a concretizat în două momente comemorative: parastasul oficiat de Mitropolitul Serafim la catedrala din oraș și comemorarea celor 15 soldați români înmormântați în cimitirul „Südfriedhof”.

De sărbătoarea Înălțării Domnului, Mitropolitul Serafim a oficiat Sfânta Liturghie în catedrala din Nürnberg, împreună cu slujitorii de la Centrul Mitropolitan și credincioșii din capitala Franconiei. La finalul Liturghiei, slujba de pomenire a tuturor eroilor neamului a avut loc la troița din curtea catedralei.

©Mitropolia Germaniei

În după-amiaza zilei, Pr. Ioan Popoiu de la Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului, s-a rugat împreună cu un grup de credincioși lângă mormintele soldaților români din cimitirul de sud al orașului.

În cimitirul „Südfriedhof” din Nürnberg sunt îngropați, alături de soldați germani și ruși decedați în timpul Primului Război Mondial, un număr de 15 soldați români, trecuți la cele veșnice în perioada ianuarie-iunie 1917, cunoscuți cu numele și data morții. Aceștia au fost prizonieri în urma avansării austro-germane în teritoriul românesc la sfârșitul anului 1916.

Vezi mai multe imagini de la eveniment pe site-ul oficial al Mitropoliei Germaniei.

Numeroase morminte ale soldaților români din Primul Război Mondial se găsesc și la Viena, Tulln, Zwentendorf (lângă St. Pölten) și în Tirolul de sud – Austria,  la Ingolstadt, Crailsheim, Berlin, Dülmen (lângă Münster), Haltingen (lângă Freiburg), Zwickau – în Germania, precum și în apropierea altor orașe din cele două țări central-europene.

Foto credit: Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente