Geneva: lansarea rețelei de comunicare PONEC

În zilele de 5-7 septembrie a.c. a avut loc la Geneva întâlnirea organizată de Conferința Bisericilor Europene (KEK)-Biroul de Comunicare cu ofițeri de presă și directori de comunicare reprezentând Bisericile membre. La întâlnire au luat parte 40 de reprezentanți ai Bisericilor din 18 țări europene, ofițeri de presă, directori de comunicare, jurnaliști reprezentând agenții de presă, mass-media scrise sau audiovizuale. Centrul de Presă „Basilica” al Patriarhiei Române a fost reprezentat de Pr. Nicolae Dascălu, Directorul Agenției de știri „Basilica”.

Întâlnirea a avut ca obiectiv lansarea oficială a rețelei PONEC (Press Officers’ Network from European Churches) și stabilirea unor principii de cooperare între comunicatorii reprezentând Biserici, confesiuni religioase și organizații ecumenice din Europa. Ideea constituirii unui astfel de grup a fost discutată în cadrul celei de-a III-a Adunări Ecumenice Europene (Sibiu, 5-7 septembrie 2007) și a fost agreată de către Biroul de Comunicare al KEK.

Întrunirea a fost deschisă vineri, 5 septembrie, orele 14, printr-o masă rotundă, la Centrul Ecumenic de la Geneva, cu tema „Este ecumenismul comunicativ?”, la care a luat parte și Colin Williams, secretar general al KEK.

Programul de sâmbătă, 6 septembrie 2008, desfășurat la Centrul de conferințe de la Cartigny, a cuprins: o perspectivă asupra stadiului pregătirilor celei de-a 13-a Adunări KEK (Lyon, 15-21 iulie 2009): Called to One Hope in Christ, dezbateri în plen și pe grupe privind unele recomandări pentru întrunirea de anul viitor, din punct de vedere comunicațional.

Participanții au formulat o serie de principii și idei privind funcționarea PONEC, structura, metodologia de lucru și cadrul de cooperare între membri. Luând în considerare rolul comunicării bisericești profesionale ca pe o vocație, participanții au stabilit că „scopul PONEC este înnoirea și întărirea comunicării interne, externe și interconfesionale prin: schimbul de experiență și bune practici, care să încurajeze conducerile Bisericilor europene în integrarea dimensiunii comunicării în lucrarea lor; să facă mai clar auzită vocea Bisericilor și a mișcării ecumenice în Europa, prin intermediul mass-media bisericești, prin media seculare și direct la instituțiile europene; să cunoască noile tehnologii informaționale; să acționeze în parteneriat cu instituțiile media echivalente ale Bisericii romano-catolice”.

Viitoare întrunire a PONEC va avea loc în toamna anului 2009.

Comentarii Facebook


Știri recente