Galerie Foto: Canonul cel Mare oficiat în Episcopia Covasnei şi Harghitei | PS Andrei: Postul este o stare de bucurie duhovnicească

„Postul nu este în stare de tristețe, ci în stare de bucurie duhovnicească”, le-a spus PS Andrei credincioşilor care au participat la Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul în prima săptămâna a Postului Mare. Ierarhul i-a îndemnat la iertare şi pocăinţă şi le-a sugerat ca „această perioadă a postului  să o petreacă cu bucurie duhovnicească, cu rugăciune și citirea cărților sfinte, dar și a Sfintei Scripturi”.

În prima săptămână din Postul Mare, Episcopul Covasnei și Harghitei a oficiat Slujba Canonului Mare în mai multe lăcaşuri de cult din Eparhie:

  • 19 Februarie – la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc,
  • 20 Februarie – Mănăstirea „Schimbarea la Față” din Sita Buzăului,
  • 21 Februarie – la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Valea Mare,
  • 22 Februarie – la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Izvoru Mureșului.

Din punct de vedere al structurii, canonul este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări.

Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) și se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi și una către Maica Domnului.

Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoşenie şi de importanţa pe care o are pocăinţa în viaţa noastră.

Foto credit: Episcopia Covasnei şi Harghitei

 

Comentarii Facebook


Știri recente