Galați | Școala înființată în două chilii ale Mănăstirii Metoc a aniversat 187 de ani de existență

Şcoala Gimnazială nr. 24 „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Galaţi și-a cinstit joi ocrotitorii spirituali și a aniversat 187 de ani de la înființarea ei în două chilii ale Mănăstirii Metoc. Arhiepiscopul Casian a fost prezent joi la eveniment.

În incinta şcolii, Părintele Arhiepiscop a rostit rugăciuni de mulţumire  pentru elevii şi cadrele didactice din această instituţie de învăţământ, după care au fost pomeniți toţi profesorii adormiţi întru Domnul, care au predat în această școală timp de aproape două secole.

În continuare, elevii îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti au susţinut un program cultural și artistic. Au recitat poezii şi au intonat cântece populare, evocând frumuseţea satului românesc şi a naturii, precum şi legătura dintre ţăranul român şi Biserică, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

La final, chiriarhul Dunării de Jos le-a oferit copiilor pachete cu dulciuri, iconiţe şi alte daruri.

Vineri, de sărbătoarea Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, elevii participă la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Metoc.


În perioada 1832-1838, în timpul domniei lui Mihai Sturza, în casele Mănăstirii Metoc şi-a început activitatea prima şcoală publică din Galaţi.

Şcoala avea o clasă elementară, în care se predau citirea, scrisul, aritmetica şi câteva rugăciuni, toate după o singură carte, „Întâile cunoştinţe”, şi o clasă normală, în care se învăţau gramatica, aritmetica şi geografia.

În anul şcolar 1832-1833 au învăţat un număr 80 de elevi. Pe terenul actualei mănăstiri s-a construit şi clădirea noii şcoli publice din Galaţi, pământul fiind donat de Mănăstirea Neamţ la stăruinţele domnitorului Mihail Sturdza, la 1846. Această şcoală, existentă şi astăzi, a fost inaugurată pe 16 aprilie 1853.

Foto credit Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente