Galați | Procesiune și slujbă de priveghere în cinstea Icoanei Maicii Domnului Prodromița

Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Galaţi şi-a serbat în data de 12 iulie 2017 cel de-al doilea hram – Cinstirea Sfintei Icoane Prodromiţa de la Muntele Athos – oferit de IPS Casian, prin Decizie chiriarhală, în iulie 2013, informează Pr. Rareș Bucur.

Evenimentul a debutat în ajunul sărbătorii în Catedrala din Galați, unde Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat slujba Acatistului Maicii Domnului în fața icoanei Prodromiţa – replică fidelă aflată în patrimoniul Eparhiei.

La acest moment au participat numeroși credincioși între care și tinerii absolvenţi ai Seminarului Teologic din Galaţi. Aceştia au avut posibilitatea de a aduce cinstire Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ şi  de a primi binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop.

În continuare, Icoana a fost purtată în procesiune de la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, până la biserica din municipiu ce o are ca ocrotitor spiritual. Aici, în prezenţa ierarhului, un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat slujba Privegherii şi Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa“.

La final, cei prezenți au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian.

***

În anul 1863, după minunea zugrăvirii miraculoase din târgul Iaşilor a chipului Maicii Domnului şi al Dumnezeiescului Fiu, în drum spre Sfântul Munte Athos, Sfânta Icoană s-a oprit în multe biserici din Moldova, pentru ca, în final să ajungă în portul de la Galaţi, unde a rămas pentru o zi şi o noapte, în Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

În această biserică s-a petrecut minunea care este arătată în condacul şi icosul 6 din Acatistul Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa: un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei şi, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor.

Din anul 1898, datorită elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeană a Dunării de la Sulina, Arhiepiscopia Dunării de Jos beneficiază de o copie fidelă a icoanei Prodromiţa, zugrăvită de acesta în Sfântul Munte Athos pentru Episcopia de Galaţi, vechea titulatură a Eparhiei.

Comentarii Facebook


Știri recente