Galați | Mănăstirea și școala ocrotite de Sfinții Arhangheli și-au serbat hramul în prezența IPS Casian

Mănăstirea gălăţeană cunoscută cu numele de Metoc și Școala Gimnazială nr. 24, din apropierea acesteia, și-au serbat miercuri ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Cu acest prilej, numeroși credincioși, între care mulți elevi, s-au rugat împreună cu IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în singura mănăstire din municipiu, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, notează site-ul oficial al Eparhiei.

După ceremonialul liturgic a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii mănăstirii la mormântul stareţului vrednic de pomenire, arhimandritul mitrofor Teofil Pandele.

În continuare,  IPS Casian a mers la Şcoala Gimnazială nr. 24, unde a rostit o rugăciune de mulţumire  pentru elevi, părinţi și pentru cadrele didactice, după care au fost pomeniți profesorii adormiţi întru Domnul, care au predat în această şcoală, timp de peste un secol.

Anul acesta s-au împlinit 185 ani de la înființarea în casele mănăstirii a primei şcoli publice din Galaţi.

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susţinut de elevi, constând în cântece şi poezii. La final au fost acordate diplome unor foşti profesori şi elevi invitaţi la această sărbătoare. Chiriarhul Dunării de Jos a oferit copiilor pacheţele cu alimente, iconiţe şi alte daruri.

Prima şcoală naţională din zona Dunării de Jos a fost înființată în casele Mănăstirii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil în 1832, în timpul domniei lui Mihai Sturza.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente