Galaţi | Expoziție foto-documentară dedicată Marii Uniri de la 1918

În sala de expoziții temporare Sergiu Dumitrescu a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, a fost vernisată marţi expoziția foto-documentară Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari.

Evenimentul organizat de Muzeul eparhial în colaborare cu Muzeul Naţional Cotroceni și Muzeul de Artă Vizuală Galaţi continuă seria manifestărilor culturale organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în anul Centenarului Marii Unități Naționale.

La vernisajul expoziției au participat IPS Casian, personalității ale vieții culturale gălățene și brăilene, reprezentanți ai autorităților locale, cadre didactice, elevi seminarişti, preoți și credincioși din eparhie.

Expoziţia facilitează accesul publicului din cele două orașe de la Dunăre și nu numai la fondul documentar al Muzeului Naţional Cotroceni. Fotografiile expuse surprind imagini ale reîntoarcerii Suveranilor Români la București, în luna decembrie a anului 1918,  în fruntea trupelor române şi aliate, bucuria bucureştenilor care supravieţuiseră ocupaţiei germane, portrete ale oamenilor politici şi ale oamenilor simpli, martori la proclamarea Unirii de la Alba-Iulia, precum şi prezenţa reprezentanţilor Aliaţilor la Încoronarea din 1922.

Programul a fost deschis de corul mixt Camerata Juventus, format din elevi de la Seminarul Teologic Ortodox Sf. Ap. Andrei şi de la Colegiul Naţional Costache Negri din Galaţi, printr-un mini-concert de cântări specifice Postului Mare şi un imn dedicat Centenarului Marii Uniri.

În cuvântul adresat celor prezenţi la eveniment, Chiriarhului Dunării de Jos a subliniat importanţa aducerii la Galaţi a unei astfel de expoziţii, evidenţiind că aceasta reprezintă „o pagină vie din istoria devenirii noastre în Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 şi deschide perspectiva unor alte manifestări culturale”.

Expoziţia va rămâne deschisă publicului până în 25 martie 2018.

Foto Credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente