Galaţi | Doi arhierei au participat la vernisajul Expoziţiei „Octavian Smigelschi, promotor al unității și al artei naționale”

Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos şi Episcopul Visarion al Tulcii au participat vineri la Galaţi la vernisajul expoziţiei temporare „Octavian Smigelschi, promotor al unității și al artei naționale”.

Participanţi şi organizatori

Printre participanţii manifestării culturale desfăşurate în „Sala pașilor pierduți” din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați s-au aflat oameni de cultură, reprezentanţi ai autorităţilor locale, artişti, profesori, preoţi, precum şi numeroşi elevi şi studenţi gălăţeni.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, în colaborare cu Asociația Culturală pictor Octavian Smigelschi Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Alocuţiuni ierarhi

IPS Casian a rostit un cuvânt de apreciere pentru efortul în aducerea la Galaţi o unei astfel de expoziţii, creionând totodată câteva aspecte definitorii ale marelui pictor sibian.

Despre Octavian Smigelschi ca personalitatea marcantă a vieţii culturale ardelene de la începutul secolului XX a vorbit Episcopul Visarion al Tulcii.

Expoziţie inedită

Expoziţia a reunit pentru prima dată la Galaţi creaţii monumentale realizate de pictorul transilvănean în perioada 1902-1903, creaţii laice, documente originale, fotografii, proiecte etc.

Atât marea pânză de peste 10 metri lungime cât şi celelalte creaţii au încântat prin rafinament, prin bogăţia compoziţională şi prin dimensiunile nemaiîntâlnite în pictura românească.

Această expoziţie de artă monumentală, documente şi fotografii este dedicată Centenarului Marii Uniri, înscriindu-se în seria manifestărilor organizate în Eparhia Dunării de Jos în „Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

Foto Credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente