Galați | Chiriarhul Dunării de Jos a slujit la hramul Bisericii Vovidenia. Sfânta Liturghie a fost transpusă în limbaj mimico-gestual

Biserica Vovidenia din centrul municipiului Galați și-a serbat marți hramul. La eveniment au fost prezente și persoane hipoacuzice, de aceea Sfânta Liturghie oficiată de IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a fost transpusă în limbaj mimico-gestual de diaconul Constantin Căuş.

Numeroși credincioși gălățeni s-au rugat împreună cu ierarhul lor în ziua sărbătorii Intrarea în biserică a Maicii Domnului. De asemenea, o parte din elevii Liceului de Artă Dimitrie Cuclin şi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 25 din municipiu au participat la Sfânta Liturghie, însoţiţi de cadrele didactice

Cu acest prilej, elevi din clasele gimnaziale de la Liceul de Arte au prezentat icoanele pictate de ei în cadrul cercului de pictură organizat de parohie, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Un grup de elevi din parohie a interpretat la Chinonic câteva cântări corale închinate Maicii Domnului.

La final, IPS Casian i-a binecuvântat pe cei prezenți și a oferit daruri atât elevilor cât și persoanelor cu deficiențe de auz. Membrii Consiliului şi Comitetului parohial au împărțit credincioșilor pachete cu alimente, dar și persoanelor aflate în suferință, nedeplasabile din parohie.


Biserica Vovidenia ocupă un loc aparte în istoria oraşului Galaţi, întrucât acolo deputaţii unionişti de la 1859, împreună cu viitorul domnitor Al. I. Cuza, pe atunci pârcălab de Galaţi, şi Costache Negri, au depus jurământ că vor fi credincioşi cererilor celor care i-au ales pentru a înfăptui Unirea.

Biserica, ctitorită de banul Ion Cârja, a fost construită în plan triconc cu elemente arhitecturale şi decorative specifice arhitecturii religioase moldoveneşti. A fost sfinţită în anul 1790 de  protopopul G. Avram.

În timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu din anul 1821, biserica a fost arsă de turci, împreună cu alte sfinte lăcaşuri din Galaţi. A fost nevoie urgentă de reparaţii, iar după ample lucrări de restaurare, a fost resfinţită în 1823 de Episcopul Gherasim Clipa al Romanului.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente