Funeraliile patriarhului Pavle

Peste jumătate de milion de oameni s-au aliniat săptămâna trecută pe străzile din Belgrad, pentru a aduce un ultim omagiu patriarhului Serbiei, Pavle, relatează BBC, citat de „Ziarul Lumina „. Sicriul, învelit cu pânză în culorile alb, verde și auriu, a fost purtat de la Biserica Saborna la Catedrala „Sfântul Sava”, unde s-a oficiat slujba de prohodire. Slujba a fost oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, alături de un sobor de ierarhi din întreaga lume ortodoxă. La funeraliile patriarhului Pavle a fost prezent și PF Patriarh Daniel, însoțit de o delegație a Bisericii Ortodoxe Române.

În numele Sfântului Sinod, clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul României a adresat un mesaj de compasiune Sfântului Sinod, clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, în urma trecerii la cele veșnice a patriarhului Pavle.

Trupul întâistătătorului Bisericii Sârbe a fost așezat, după voința sa, lângă Biserica Mănăstirii Rakovica, dintr-o suburbie a Belgradului. Mormântul său se află între un măr și un tuia, copacii pe care îi iubea. Douăzeci de lideri religioși, precum și oficiali de rang înalt din conducerea statului sârb au asistat la înmormântare. Printre liderii religioși prezenți s-au aflat Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, PF Bartolomeu I, și demnitari religioși veniți din Rusia, Polonia, Georgia, Ierusalim, Alexandria și Statele Unite. Recunoscut ca un „sfânt în viață”, patriarhul Pavle a fost omagiat și în cuvântul Patriarhului Ecumenic, cel care a spus că „tot chipul său și apariția sa radiau de sfințenie și dreptate. A fost un adevărat monah, un om al rugăciunii neîncetate, bun și liniștit, dar, în același timp, un luptător neînfricat care nu a dat niciodată înapoi și care a fost pregătit mereu pentru orice sacrificiu”. El a subliniat că Pavle a fost un teolog cu cunoștințe ample, un om iertător, pașnic, cu vederi deschise. „Oameni din Serbia, începeți să plângeți, să suspinați amar și să vă exprimați tristețea potrivit meritelor sale”, a afirmat PF Bartolomeu. „Am fost martorii îngrijorării sale profunde pentru poporul și patria sa, dar și a temerii în fața prăbușirii valorilor morale, în fața sărăciei și indiferenței crude a bogaților față de săraci”, a declarat Patriarhul Ecumenic. A fost prezentă și o delegație a Papei Benedict al XVI-lea, condusă de Cardinalul Angelo Sodano, decanul Colegiului Cardinalilor. Înaltul prelat a transmis mesajul de condoleanțe al Sfântului Scaun, adresat Arhiepiscopului Amfilohije, Mitropolitul Muntenegrului și „locum tenens” al tronului patriarhal al Bisericii Ortodoxe Sârbe. În mesajul său, Benedict al XVI-lea și-a exprimat „cele mai vii condoleanțe”, asigurând în același timp „uniunea în rugăciune cu cei care îl plâng pe părintele și păstorul lor”.

De asemenea, Episcopul Romei a amintit că, „în lunga sa viață trăită în slujba Evangheliei, regretatul patriarh a dat mărturie de credință și tărie spirituală chiar și în momente deosebit de grele, marcate de conflicte și război”.

Sfântul Părinte a amintit „cu gratitudine primirea generoasă și călduroasă” pe care patriahul Pavle a acordat-o membrilor Comisiei mixte internaționale pentru dialogul teologic dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă în ansamblul ei, în timpul reuniunii plenare din septembrie 2006, la Belgrad. „Multe altele au fost gesturile de fraternitate față de Biserica Catolică și întâlnirile dintre catolici și ortodocși desfășurate cu binecuvântarea sa”, a mai afirmat Benedict al XVI-lea, în mesajul său. Arhiepiscopul Amfilohije de Muntenegru și Litoral l-a descris pe patriarhul Pavle ca un om modest și liniștit, care este acum „un far de lumină ce ne ghidează din cer”. Președintele sârb Boris Tadic, prezent la funeralii, a reamintit cuvintele patriarhului: „Să fim umani și să nu răspundem niciodată răului celorlalți cu rău în noi înșine”. „Cred că împărtășesc opinia cetățenilor sârbi când îmi exprim gratitudinea față de Sfinția Sa Patriarhul Pavle, pentru că a existat întotdeauna și pentru că încă există înaintea noastră, a tuturor, faptele și cuvintele sale fiind pentru totdeauna umane”, a declarat Tadic.

Comentarii Facebook


Știri recente