Fundația Sf. Macrina ajută zeci de copii victime ale bullyingului să-și depășească prin artă sentimentele negative

Fundația „Sfânta Macrina” – Ajutor și recuperare medico-socială pentru copiii aflați în dificultate (A.R.M.S.) a organizat joi ultimul din seria de ateliere cu copiii dintr-un proiect desfășurat în perioada 18 iulie-10 septembrie 2022 și intitulat „Joc, nu bătaie de joc” – Modalități art terapeutice pentru diminuarea efectelor negative ale bullying-ului.

„Scopul proiectului, care este cofinanțat de Primăria Sectorului 2, este de folosi art-terapia cu scopul de a diminua efectele negative ale bullyingului la copiii proveniți din grupuri vulnerabile social”, transmite Laura Irimia, manager de proiect.

Cei 50 de copii beneficiari ai proiectului au participat luna aceasta la o serie de ateliere de terapie prin artă.

„Ne-am propus realizarea acestor ateliere de art-terapie, pentru a-i ajuta pe copiii victime ale bullyingului să exteriorizeze evenimentele traumatice într-o manieră non-intruzivă”, explică Oana Miu, psihoterapeut în cadrul proiectului.

„Deoarece bullyingul își lasă  amprenta adânc asupra victimei, pot apărea frecvent reacții în zona responsabilă cu limbajul, și victimele nu pot verbaliza ce li s-a întâmplat. Prin art-terapie, exteriorizarea amintirilor traumatice se face fără a avea prea mult acces asupra reacțiilor posttraumatice responsabile cu limbajul, și astfel se accelerează procesul de vindecare.”

„De cele mai multe ori, victimele bullyingului sunt prinse într-o situație repetitivă pe care nu știu cum sa o oprească. Sentimentul lipsei de putere are impact puternic asupra tuturor aspectelor vieții – personal, școlar, social, afectând în primul rând încrederea în sine și mai ales încrederea în asumarea riscurilor, care este extrem de importantă în procesul de învățare”, adaugă experta.

„Prin aceste ateliere am vrut sa le oferim copiilor din categoriile sociale vulnerabile, oportunitatea de a-și recâștiga forța, de a lăsa vocea interioară să iasă la suprafață și de a-si demonstra în primul rând lor,  că au ceva de spus prin artă. ”

Pe partea artistică, micii participanți la aceste ateliere au fost ghidați de Samira Sarah Natour, grafic designer.

„Am avut șansa de a explora împreună cu copiii fenomenul bullyingului, viziunea acestora despre putere și despre lipsă de putere, despre dinamica dintre victimă și agresor, unde anume se simt în corp emoțiile declanșate de situațiile respective, toate prin intermediul unui mod blând prin care ei își pot accesa puterea creativă și vindecătoare”, declară designerul.

„Am descoperit copii cu universuri interioare bogate, cu un potențial creativ imens, dar și copii care nu își înțeleg suficient lumea interioară, care se simt difuzi. Lucrul terapeutic prin artă este în sine o metodă de deblocare și folosire a potențialului creativ și recunoaștere a resurselor și a provocărilor.”

„Am testat împreună exerciții, care să îi scoată din mentalitatea de victimă în care erau obișnuiți să funcționeze și am ghidat un dialog bazat pe relaționare, conștientizare, acceptare și compasiune”, mai spune Samira Sarah Natour.

Artista spune că atelierele i-au adus o reală bucurie, iar lucrul cu adolescenții și preadolescenții i-a creat o satisfacție interioară.

„Sper să se deruleze în continuare astfel de proiecte, care să ofere o continuitate, pentru a putea observa rezultatele și pe termen lung”, încheie ea.

Creațiile copiilor vor fi prezentate într-o expoziție, care va fi inaugurată sâmbătă, 10 septembrie, la ora 12:00, în parcul Morarilor din Sectorul 2, pentru a avea o vizibilitate cât mai mare și pentru a-i ajuta pe trecători să conștientizeze impactul pe care bullyingul, adică hărțuirea fizică și psihologică, îl are asupra copiilor.

Fundația „Sfânta Macrina” – Ajutor și recuperare medico-socială pentru copiii aflați în dificultate (A.R.M.S.) desfășoară, în perioada 18 iulie -10 septembrie 2022, „Joc, nu bătaie de joc” – Modalități art terapeutice pentru diminuarea efectelor negative ale bullying-ului. Foto: Fundația Sfânta Macrina

Copiii participanți la proiect au primit în dar articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, cărți motivaționale, precum și ghiozdane echipate complet cu rechizite.

Vezi și:

Foto credit: Fundația Sfânta Macrina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente