FTOUB | Episcopul Varlaam a oficiat Sfânta Liturghie în deschiderea anului universitar

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie la Paraclisul „Sfânta Ecaterina” cu ocazia începerii noului an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul ” din București. 

După Sfânta Liturghie a urmat  slujba de Te Deum.

Cuvântul Preasfințitului Părinte Varlaam a început cu citirea mesajului Patrarhului Daniel cu ocazia începerii noului an universitar, intitulat „Bucuria comuniunii între generații în anul Centenar”.

„La începutul noului an universitar 2018-2019 binecuvântăm pe toți studenții și profesorii cu speranța unei frumoase colaborări academice pentru promovarea valorilor permanente și a valorilor autentice care leagă generațiile între ele” a scris Preafericirea Sa.

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh a subliniat ideea că „generațiile de studenţi care s-au format urmând cursurile universitare sunt dovada vie a faptului că numai prin hărnicie și perseverență” se pot obţine rezultate semnificative în viață.

În continuare Episcopul vicar patriarhal l-a felicitat pe fostul părinte decan al Facultății de Teologie Otrodoxă din București, Ștefan Buchiu, pentru cariera didactică de zece ani ca decan.

De asemenea Preasfinția sa a anunțat că „în cursul săptămânii viitoare Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va acorda un titlu de onoare părintelui Ștefan Buchiu pentru activitatea pe care a desfășurat-o”.

În continuare ierarhul a mărturisit studenților că sunt  o generație privilegiată pentru că încep „noul an universitar chiar de luni, în chiar ziua de 1 octombrie, într-o zi cu o semnificație duhovnicească deosebită, ziua în care prăznuim Acoperământul Maicii Domnului.

După explicarea tradiției și a istoriei acoperământului, Preasfințitul Părinte Varlaam a urat studenților să ocrotiți și luminați de Maica Domnului „în deprinderea învățăturilor celor bune dar mai ales în deprinderea unui comportament și a unei slujiri demne de calitatea de slujitori ai Preaiubitului ei Fiu”.

„Ați fi putut alege orice alt domeniu dar ați ales să veniți aici să ascultați, să studiați cuvântul lui Dumnezeu ca la rândul dumneavoastră să îl comunicați acelora cărora Hristos le-a vorbit în pilde”, a evidențiat ierarhul.

Preasfinția Sa a precizat că „este nevoie de foarte multă știință pentru că omul societății moderne este un om cu multă știință de carte, un om care are mult mai multe probleme și frământări ca generațiile trecute”.

La Episcopul Varlaam Ploieșteanul a atras atenția că pe lângă știință „este absolut necesară rugăciunea, pentru că fără luminarea Duhului Sfânt aceste învățături nu ne sunt de mare folos”.

După slujbă a avut loc în facultate deschiderea oficială a noului an universitar, unde studenții au făcut cunoștință cu o parte din cadrele didactice și cu părinții spirituali ai fiecărui an de studiu.

Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente