Fresce salvate de la Mănăstirea Văcăreşti expuse la Palatul Şuţu

Mai multe fresce provenind de la Biserica Mănăstirii Văcărești din București sunt expuse la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului Bucureşti din capitală.

Expoziţia intitulată „Memoria arhitecturii: Mărturiile unor arhitecţi despre Mănăstirea Văcăreşti” a fost vernisată joi, 22 august.

Este deschisă publicului până în 27 iunie 2020.

Frescele au fost salvate de la Mănăstirea Văcăreşti, care a fost demolată în anii ’80 de regimul comunist.

Fragmentele de pictură murală reprezintă următoarele scene biblice: „Intrarea Domnului în Ierusalim”, „Prezentarea la Templu a Domnului și Tăierea Împrejur”.

Una dintre fresce ilustrează „Tabloul votiv” de la Biserica din Popești-Leordeni în care este pictat Marele Vornic și Caimacam al Craiovei și al Țării Românești, Mihail Manu, împreună cu soția Smaranda Văcărescu și copiii.

Şeful Secţie de Artă din cadrul muzeului, Angelica Iacob, a declarat pentru Mediafax că expoziţia prezintă, de asemenea, planul Bisericii Mari de la Văcăreşti şi alături, o imagine de ansamblu.

„Expoziţia dezvăluie somptuozitatea decoraţiei ancadramentelor de la ferestre, dar prezintă, prin intermediul imaginii de arhivă, clădirea bisericii, fotografiată dinspre zona estică a absidei”, a precizat Angelica Iacob.

La realizarea expoziției a contribuit Universitatea de Arhitectură și Urbanism care a pus la dispoziție valoroasele relevee de la Mănăstirea Văcărești deținute în arhiva proprie, prezentate în pandant cu imagini din arhiva de fotografie a Muzeului Municipiului București.

Foto credit: Muzeul Municipiului Bucureşti

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Curs de muzică bizantină la Baia Mare

Băimărenii interesați de muzica bizantină au posibilitatea de a deprinde tainele cântării bisericești bizantine prin participarea la cursul organizat de Asociația Culturală „Theologos”. Asociația „Theologos” în parteneriat cu Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și…

Martie, Luna pentru Viață la Iași: Program

Martie 2020 va fi Luna „Pentru viață. Pentru părinți, pentru copii”, anunță România pentru Viață. Peste 900 de localități din România și Republica Moldova vor avea manifestări dedicate acestei cauze, iar punctul culminant va fi…