Fresca originală a Sfântului Dimitrie cel Nou din Catedrala Patriarhală a fost restaurată

Fresca originală a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou – Ocrotitorul Bucureştilor din Catedrala Patriarhală, la baza căreia sunt așezate sfintele sale moaște, a fost restaurată.

Proiectul face parte din seria evenimentelor organizate pentru anul 2024, atunci când se împlinesc 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou în Capitală.

Pictura a fost realizată la inițiativa Patriarhului Miron de Dimitrie Belizarie în anul 1935 și a făcut parte din procesele de restaurare a Catedralei Patriarhale cu ocazia ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie în anul 1925.

Fresca Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

După ce a fost acoperită în anul 2007 cu mozaic din marmură și sticlă fuzionată, fresca Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost restaurată la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în perioada 4-16 aprilie 2022 de Cătălin Palamariu, restaurator pictură murală și membru al Comisiei de Pictură Bisericească.

Istoricul frescei realizate de Dimitrie Belizarie începe odată cu decizia Patriarhului Miron de înfrumusețare și restaurare a Catedralei Patriarhale, în anul 1932. Până la momentul respectiv, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie erau așezate în absida stângă, în apropierea sfântului altar.

Mihai Grigoriu, paraclisier al Catedralei Patriarhale, a relatat pentru Basilica.ro ce a presupus procesul de restaurare și motivele inițierii acestuia.

„Această restaurare face parte dintre proiectele realizate pentru anul 2024 când se împlinesc 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie în Capitală și este unul dintre proiectele prin care dorim să readucem la lumină credincioșilor chipul sfântului pe care mulți dintre ei îl cunoșteau și îl știau încă din copilărie”.

„Observând dificultățile majore din vremea respectivă, care nu înlesneau construirea unei noi catedrale, Patriarhul Miron s-a aplecat asupra acestei catedrale prin înfrumusețarea ei și printr-o restaurare, spre aducerea acesteia la forma inițială”.

Mozaicul din marmură și sticlă fuzionată care acoperea fresca Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Catedrala Patriarhală are o dimensiune de șase metri pătrați.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente