Frați de credință și de neam împreună în rugăciune și comuniune

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria,  a oficiat duminică, 2 octombrie 2016, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae din Gyula, Ungaria, informează site-ul oficial al Episcopiei Caransebeșului.

Alături de credincioșii din Gyula, Arad, și din regiunea Banatului Montan au fost prezente și oficialități din Ungaria și România.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului.

După Sfânta Liturghie, cei doi ierarhi au participat la cea de-a 19-a ediție a festivalului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești intitulat la La obârșii, la izvor. Evenimentul a avut loc la Liceul românesc Nicolae Bălcescu din Gyula. Aici, Ansamblul Semenicul din Reșița a prezentat un moment artistic de dansuri și cântece populare românești. De asemenea, elevi de la Liceul din Gyula au încântat publicul prezent cu o reprezentare artistică specifică zonei.

În cuvâmtul său, Episcopul Caransebeșului a mulțumit Preasfințitului Părinte Siluan pentru invitație. De asemenea, ierarhul a apreciat dorința de comuniune frățească a românilor.

 A fost într-adevăr o zi de bucurie și de comuniune frățească între românii din Episcopia Caransebeșului și românii ortodocși din Ungaria. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să fim astăzi alături de frații noștri din Ungaria, îi mulțumim Preasfințitului Siluan pentru invitație și ne dorim să avem momente de bucurie asemenea celui care l-am trăit aici, din ce în ce mai des, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Destinat promovării culturii și tradițiilor populare românești, evenimentul a fost organizat de Episcopia Ortodoxă Romană din Ungaria cu sprijinul Institutului Cultural Român din Budapesta, Consulatului General al României la Gyula și cel al Consiliului Județean Caraș-Severin.

Festivalul a fost susținut în fiecare an de către un județ din România care a prezentat cultura și tradițiile populare românești din zonă respectivă. În acest an românii din Ungaria au avut ocazia să descopere bogăția folclorului din Caraș-Severin.

O inedită colecție de port popular tradițional, din patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, a fost prezentată la Gyula. Cei prezenți au avut ocazia să admire, costume din patru zone etnografice, mai exact Valea Timișului, Valea Bistrei, Valea Almăjului și din Clisura Dunării.

Comentarii Facebook


Știri recente