Fragmente de tradiții pascale la Slatina

În perioada 14 aprilie – 31 iulie 2011, Muzeul Județean Olt organizează expoziția temporară ‘Credințe și tradiții străvechi la sărbătoarea Paștelui’, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia. Cu această ocazie prilej se oferă marelui public prilejul de a redescoperi frumusețea tradițiilor pascale.

Expoziția prezintă tradiții religioase și laice specifice perioadei pascale: ‘Lăsatul Secului’, ‘Strigatul peste sat’, ‘Floriile’, ‘Joimari’, ‘Paștile’. Tot în cadrul vernisajului se regăsesc mai multe obiecte ale artei populare din județul Olt, purtătoare ale unor simboluri creștine: țesături și piese de port popular de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, ceramică decorativă, icoane de vatră și cruci lucrate în localitatea Pietriș, pistornice datând din secolul al XIX-lea ș.a.

Ouă încondeiate la Oboga

Încondeierea ouălor reprezintă o formă importantă de manifestare în cadrul culturii populare și spirituale românești, caracteristică perioadei ante și postpascale. În acest context, meșterii Tudor Diaconeasa și Constantin Diaconeasa, din Oboga, singurul loc din Oltenia unde se mai practică această activitate în mod tradițional, și-au expus o parte din creația artistică. Cu privire la importanța și necesitatea evenimentului organizat, Claudia Balaș, muzeograful Secției de Etnografie a Muzeului Județean Olt și organizatorul expoziției, a declarat: ‘Expoziția cu care Muzeul Județean Olt vine de această dată în fața publicului este organizată cu ocazia sărbătorilor pascale. În cadrul vernisărilor noastre sunt prezentate doar o parte din obiceiurile laice și religioase care fac parte din ciclul sfintelor sărbători. Am reconstituit pentru iubitorii de artă tradițională autentică un interior de locuință și o tindă, amenajate în spiritul sărbătorii Sfintelor Paști. Au fost expuse urcioare de nuntă din centrul de olari Oboga, ouă încondeiate de meșterii Constantin și Tudor Diaconeasa din Oboga. Noi, specialiștii din muzeu, încercăm să decriptăm pentru publicul larg sensurile încifrate ale credințelor poporului nostru. Pentru faptul că vernisajul s-a bucurat de un real succes în rândul slătinenilor, intenționăm, în viitor, organizarea unui târg al creatorilor populari contemporani din județul Olt’.

Tot în cadrul expoziției, câțiva elevi ai Școlii cu clasele I-VIII Bobicești-Olt au realizat ouă încondeiate și felicitări de Paști. Acțiunea face parte din proiectul educațional ‘Școala și tradițiile pascale’.

Comentarii Facebook


Știri recente