Fragment din Zidul Berlinului expus la Academie. „Să nu uităm pe cei care au suferit în comunism”

În curtea Academiei Române a fost dezvelit joi un fragment din Zidul Berlinului adus recent în țară pentru a marca 30 de ani de la căderea comunismului, atât în România, cât și în alte state ale Europei de Est.

Cu acest prilej, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI), a organizat simpozionul intitulat: „Căderea Zidului Berlinului şi Revoluția română din 1989”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis prin Pr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal, un mesaj prin care a îndemnat „Să nu uităm pe cei care au suferit în comunism”.

„Mulţimea mărturisitorilor şi martirilor credinţei din ţara noastră în timpul comunismului ne îndeamnă mereu să nu uităm cât de mare este puterea jertfei şi cât de necesară este lucrarea de vindecare şi înnoire a umanităţii”, a subliniat Preafericirea Sa în mesaj.

Patriarhul României a evidențiat totodată și faptul că în timpul regimului comunist Biserica Ortodoxă Română a fost înlăturată treptat din viaţa societății.

Sfârșitul dictaturii comuniste în România a reprezentat pentru Biserică posibilitatea de a se organiza şi manifesta conform vocației sale.

Și românii ca și germanii au avut în istoria lor recentă propriul lor zid

Prezent la eveniment, președintele Academiei Române, a vorbit despre simbolismul fragmentului de zid adus în România.

„Și pentru români, căderea Zidului Berlinului a fost semnalul decisiv al degringoladei comunismului și a devenit un puternic impuls pentru ridicarea la luptă”.

„Și românii ca și germanii au avut în istoria lor recentă propriul lor zid. Au trăit ca într-o închisoare din care tentativele de evadare se pedepseau adesea prin împușcare”.

Prezența unui fragment din Zidul Berlinului în România, în incinta Academiei Române, a spus Ioan-Aurel Pop „arată că și românii au participat deopotrivă la eliberarea lor și la eliberarea Europei Răsăritene de comunism”.

Foto credit: Basilica.ro/ Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente