FOTO: Putna la 516 ani de la trecerea în veșnicie a Sfântului Ștefan

Mănăstirea Putna l-a cinstit pe Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare la 516 ani de la trecerea în veșnicie în condiții speciale cauzate de pandemie.

Trei ierarhi au slujit în altarul de vară al așezământului monahal: Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, actualmente și Locțiitorul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei și Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Damaschin Dorneanul. ©Mănăstirea Putna

Sărbătoarea a început din ajun cu slujba privegherii oficiată de PS Damaschin Dorneanul.

„Dacă ar trebui să învățăm ceva, printre multe altele, din viața Sfântului Voievod Ștefan, cred că, mai ales pentru vremile noastre, trebuie să învățăm fidelitatea, credincioșia, adică să nu ne clătinăm cum bate vântul, ci să rămânem înrădăcinați în ceea ce am primit și am experimentat că este bun”, a spus PS Damaschin Dorneanul la priveghere, miercuri seară. ©Mănăstirea Putna

Numeroși bucovineni s-au adunat în curtea mănăstirii de la primele ore ale dimineții. Mitropolitul Teofan a oferit indicații clare înainte de slujbă privind păstrarea distanței sanitare.

Copil bucovinean de Sfântul Ștefan la Putna. ©Mănăstirea Putna

În cadrul predicii, reflectând la textul evanghelic al sărbătorii (Ioan 10:1-9), Mitropolitul Teofan a spus că Biserica îl identifică pe Sfântul Ștefan cu „Păstorul cel Bun”.

„Și atunci, și acum, Biserica și neamul îl recunosc pe Măritul Voievod ca ‹Păstorul cel Bun›. Moldovenii atunci îl socoteau tată, părinte, stăpân și, mai presus de toate, voievod”, a spus IPS Teofan. ©Mănăstirea Putna

Din cauza restricțiilor, în acest an nu au putut participa la hram românii din Cernăuți și Basarabia. Cu toate acestea, a fost prezentă o delegație oficială din Republica Moldova.

Pentru prima dată, din 1996, de la hram a lipsit parada militară, dar au fost depuse coroane de flori la mormântul Sfântului Ștefan cel Mare.

©Mănăstirea Putna
Au depus flori la mormântul Sf. Ștefan reprezentanți de la Ministerul Apărării al Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ministerul Culturii – Guvernul României, Instituția Prefectului Județului Suceava, Consiliul Județean Suceava, Structurile din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Județul Suceava, Asociația „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Republica Moldova, Primăria Municipiului Suceava, Primăria Municipiului Rădăuți, Primăria Orașului Vicovu de Sus, Primăria Comunei Putna, Primăria Comunei Straja, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români. ©Mănăstirea Putna

Ceremonia a fost însoțită de momente artistice susținute de membrii Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus.

Elevii au interpretat cântări și poezii consacrate, precum și versuri compuse în cadrul grupului coordonat de profesorul Vasile Schipor. ©Mănăstirea Putna

A fost pentru prima dată de la canonizarea Sfântului Ștefan cel Mare (1992) când slujba de hram a fost oficiată la Putna în lipsa celui care a întocmit-o, Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților, a notat, la finalul liturghiei, Arhim. Melchisedec Velnic.

©Mănăstirea Putna

„Ștefan este mult iubit de români pentru că Ștefan a iubit țara și neamul, pentru că Ștefan L-a iubit pe Dumnezeu și credința și nu a precupețit nici sângele său pentru acestea. Astfel, el s-a făcut un părinte al țării și al neamului!”, a subliniat starețul Mănăstirii Putna.

©Mănăstirea Putna

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente