FOTO: Prima Sfântă Liturghie interpretată în limbajul semnelor în Lakatamia – Cipru

Pentru prima dată în Cipru, duminica trecută a fost oficiată Sfânta Liturghie însoțită de interpretare simultană în limbaj mimico-gestual pentru a facilita persoanelor cu deficiențe de auz să înțeleagă mesajul slujbei.

Interpret în limbajul mimico-gestual a fost Evstratios Patrinos, un teolog din Atena și colaborator apropiat al Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Elade. Potrivit site-ului oficial al Bisericii Ortodoxe a Ciprului, Evstratios Patrinos are o experiență îndelungată de interpretare a slujbelor în limbajul semnelor.

Cei care s-au aflat în Biserica Sfântul Ioan Gură de Aur din Lakatamia duminică, 19 noiembrie, au avut experiența unică de a participa la oficierea primei Sfinte Euharistii interpretate mimico-gestual.

Potrivit declarației părintelui paroh Kyriacos Kasparis pentru Cyprus Mail, teologul grec specialist în limbajul semnelor va fi adus o dată pe lună, urmând ca apoi să participe la fiecare două săptămâni la slujbele de duminică și la marile sărbători în funcție de programul personal.

„Se dorește ca acest demers să răspundă nevoilor credincioșilor cu deficiențe de auz care nu au avut niciodată ocazia să urmărească o liturghie și să aibă pe cineva care să le explice înțelesurile adânci în limbajul lor propriu”, a spus pr. Kyriacos pentru Cyprus Mail. În acest fel, persoanele cu deficiențe de auz vor putea participa mai activ la sfânta liturghie.

Având sprijinul Mitropoliei de Tamassos și Orini, următorul proiect la nivelul parohiei va fi acela al unei școli duminicale pentru copii cu deficiențe de auz.

De menționat că în România există mai multe biserici ortodoxe cu personal specializat care să răspundă nevoilor spirituale ale persoanele cu deficiențe de auz.

Foto Credit: churchofcyprus.org.cy

Comentarii Facebook


Știri recente