FOTO | Pelerinajele de Florii din întreaga țară

Credincioșii ortodocși din întreaga țară au rememorat Intrarea Domnului în Ierusalim prin procesiuni cu icoana praznicului și cu stâlpări în mâini. Mii de persoane au participat la aceste manifestări organizate sâmbătă, atât în marile orașe din România, cât și în localități mai mici.

Pelerinajul de Florii din Capitală a fost condus de PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La Catedrala Patriarhală, PF Daniel a citit rugăciunea de sfinţire a icoanei praznicale şi le-a vorbit pelerinilor despre dimensiunea duhovnicească şi teologică a pelerinajului.

Patriarhul Daniel sfințind icoana Intrării Domnului în Ierusalim. ©Robert Nicolae / Basilica.ro

Procesiunea de Florii din Iași a fost condusă de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, pe traseul: Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel”-Bărboi din Târgu Cucu – Biserica „Sf. Sava cel Sfințit” – Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi” – Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – Catedrala Mitropolitană.

La Catedrala Mitropolitană, ieșenii au fost întâmpinați de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care le-a spus că „Procesiunea este un act de credință, un act de mărturisire, un act de nădejde”.

Pelerinajul de Florii de la Iași, pe Bd. Ștefan cel Mare. ©Silviu Cluci / Doxologia

La Sibiu, IPS Laurențiu a oficiat Slujba Vecerniei în Catedrala Mitropolitană și a condus Procesiunea cu icoana praznicală în jurul lăcașului de cult. Despre pelerinaj, Mitropolitul Ardealului le-a spus credincioșilor că este „un semn de dăruire și prețuire pe care îl aducem Mântuitorului Iisus Hristos”.

Pelerinaj de Florii în jurul Catedralei Mitropolitane din Sibiu. ©Mitropolia Ardealului

IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a condus Procesiunea de Florii din Bistrița. La final, părintele Mitropolit le-a vorbit celor peste 1500 de credincioși despre învierea ce-a de obște pe care o garantează minunea învierii lui Lazăr.

IPS Andrei la Procesiunea de Florii din Bistrița. ©Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sătmarului

În Timișoara trei grupuri de pelerini au mers sâmbătă în pelerinaj spre Catedrala Mitropolitană rememorând Intrarea Domnului în Ierusalim. În Catedrală, PS Paisie Lugojanul a oficiat slujba Vecerniei, iar IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, le-a vorbit credincioșilor despre însemnătatea sărbătorii ce precede ultima săptămână din viața pământească a Mântuitorului Hristos.

IPS Ioan la Procesiunea de Florii din Timișoara. ©Mitropolia Banatului

IPS Varsanufie a condus Pelerinajul de Florii din Râmnicu-Vâlcea la care au participat câteva mii de credincioși pe traseul Biserica „Înălțarea Domnului”, Ostroveni – Bd. Tineretului – Str. Luceafărului – Str. Dacia – Calea lui Traian – Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae”.

La finalul pelerinajului, IPS Varsanufie s-a adresat preoților și credincioșilor, rostind cuvântul de binecuvântare Pelerinajul de Florii – mărturisirea biruinței asupra morții.

Pelerinajul de Florii din Râmnicu Vâlcea. ©Arhiepiscopia Râmnicului

În Caransebeș a fost organizat anul acesta pentru prima dată o procesiune închinată Intrării Domnului în Ierusalim. PS Lucian, care a condus Pelerinajul de Florii, a subliniat că evenimentul reprezintă „un marș pentru unitatea de credință și de neam la care suntem chemați mai ales în acest an al centenarului”.

PS Lucian la Primul Pelerinaj de Florii din Caransebeș. ©Episcopia Caransebeșului

PS Ambrozie a condus Pelerinajul de Florii din Giurgiu, pe traseul Biserica „Sf. M. Mucenic Gheorghe” – Str. Gheorghe Doja – Str. Libertății – Str. Mircea cel Bătrân – Centru – Bd. Bucureşti – Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului”.

PS Ambrozie la Pelerinajul de Florii din Giurgiu. ©Episcopia Giurgiului

PS Emilian Crișanul a condus Procesiunea de aducere a sălcuțelor de către copii și tineri la biserică, apoi a slujit Vecernia și a sfințit sălcuțele în mijlocul credincioșilor din Parohia arădeană Scânteia.

Procesiune de aducere a sălcuțelor în Scânteia, Arad. ©Arhiepiscopia Aradului

În România pelerinajul datează din perioada interbelică, dar a fost interzis de regimul comunist în 1948. Procesiunea a fost reluată în anul 2008 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente