FOTO: Pe urmele Sfântului Dimitrie cel Nou în Bulgaria

În apropierea sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, vă prezentăm o selecție de imagini din Basarabov, locul în care sfântul s-a născut, a trăit ca monah și pustnic și a trecut la Domnul.

Mănăstirea Sfântul Dimitrie Basarabov se află la 10 km de orașul Ruse și la 100 km de București, în valea pitorească a râului Rusenski Lom, în care au fost descoperite moaștele sfântului.

Așezământul monahal este construit în jurul peșterii în care a locuit Cuviosul Dimitrie și unde, în prezent, este amenajat un paraclis.

Icoana Sfântului Dimitrie cel Nou din paraclisul amenajat în peșteră

Când urci treptele de piatră, se deschide un drum în stânga care duce la peștera Sfântului Dimitrie iar în dreapta, un drum îngust de piatră duce spre chilia Monahului Hrisant, săpată tot într-o peșteră. Părintele Hrisant este cel care a început restaurarea mănăstirii în anul 1937.

Portretul monahului Hrisant
Treptele de piatră care leagă cele două peșteri

La baza versantului stâncos în care sunt situate peșterile, se află corpurile de chilii, anexele și biserica mănăstirii. Aici, credincioșii se pot închina icoanei Sfântului Dimitrie și unui fragment din moaștele sale, ambele donate de Patriarhia Română.

În pelerinajul la Mănăstirea Sfântului Dimitrie din Basarabov, puteți include în traseu următoarele obiective aflate în apropiere:

Bisericile rupestre de la Ivanovo

Datorită valoroaselor fresce de secol XIV, complexul rupestru este inclus în patrimoniul UNESCO. În capela Sfântului Gherasim de la Iordan, se remarcă scena în care sfântul se află călare pe leul vindecat de el, alături de un grup de pelerini, în drum spre Ierusalim.

Sfântul Gherasim de la Iordan înfățișat călare pe leu

Peștera Orlova Chuka

Aceasta este a doua cea mai mare peșteră din Bulgaria și reprezintă un sistem complex de galerii, tuneluri și treceri, cu o lungime de 13,5 km. Vizitarea peșterii se face printr-un tur ghidat de aproximativ 45 de minute, care începe la ore fixe.

Cetatea Cherven

Ruinele cetății Cherven se află la 30 km de Ruse, pe un platou stâncos, deasupra văii râului Cherni Lom.

Valea Cherni Lom văzută de pe platou

În perioada medievală, cetatea a fost unul dintre cele mai importante centre militare și economice din Bulgaria. În 1242, între zidurile cetății s-a aflat reședința episcopului ortodox bulgar.

În prezent, se pot vedea urmele mai multor biserici, a clădirilor rezidențiale și publice, a zidurilor și a unui turn de apărare.

Catedrala Mitropolitană din Ruse

Catedrala are hramul Sfintei Treimi și este cea mai veche biserică din Ruse, fiind construită în anul 1623. Aspectul inedit al bisericii constă în faptul că este construită parțial în subteran din cauza restricțiilor impuse de stăpânirea otomană care nu dorea ca înălțimea bisericilor să o depășească pe cea a moscheilor.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente