FOTO: Cununie oficiată de Mitropolitul Nicolae pentru un cuplu din Virginia

Mitropolitul Nicolae al celor două Americi a oficiat în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți cununia lui Richard cu Amaris-Irina, credincioși care fac parte din comunitatea Misiunii „Sfânta Maria” din Norfolk, statul american Virginia.

Nașii tinerilor sunt preotul Ștefan Drăgoi, parohul Misiunii „Sfânta Maria”, și preoteasa Adriana, informează Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi.

La predică, Mitropolitul Nicolae a explicat cum se oficia Taina Sfintei Cununii în Biserica creștină a primelor secole, în cadrul Sfintei Liturghii: Logodna, la sfârșitul Utreniei, binecuvântarea mare și prima parte a slujbei Cununiei până la Apostol și Evanghelie (se citesc cele ale Duminicii și cele ale Cununiei); se continuă apoi cu Sf. Liturghie până la rugăciunea Amvonului. Apoi se încheie taina Sf. Cununii cu procesiunea în jurul mesei și luarea cununiilor.

Semnificația acestei ceremonii este primirea noii familii creștine în sânul comunității care se constituie la Sf. Liturghie, a spus ierarhul.

Părintele Mitropolit a prezentat apoi semnificația obiectelor și a gesturilor utilizate.

„Inelele reprezintă iubirea cea fără sfârșit a mirilor, împreunarea mâinilor este dovada unității lor într-un duh și al unirii într-un trup, așezarea cununiilor este momentul pogorârii Duhului Sfânt peste miri care îi arată soț și soție, familie creștină, în Biserică”, a spus IPS Nicolae.

„Cununiile sunt și cele ale martiriului, căci soțul și soția sunt datori să se jertfească unul pentru altul și împreună pentru copii pentru a dobândi mântuirea, imitându-l pe Hristos Însuși care s-a oferit jertfă pentru Biserisa Sa ‹ca s-o înfăţişeze Sieşi, Biserică slăvită, neavând pată sau zbârcitură, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă şi fără de prihană› (Efeseni 5, 27)”.

„Momentul împărtășirii mirilor reprezintă împlinirea acestui ritual: cei doi soți devin parte a Trupului mistic al lui Hristos, Biserica, împreună cu toți credincioșii. Găsim aici explicația săvârșirii în acest fel a tainei Cununiei în timpul Sf. Liturghii în Biserica primară”.

IPS Nicolae i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se roage pentru Richard, Amaris și familia lor, să-i ajute în încercări, să le ofere șansa să descopere Biserica ca pe o mare familie a creștinilor. Ierarhul a oferit tinerilor căsătoriți o icoană a Maicii Domnului cu pruncul Iisus dorindu-le ocrotirea Maicii și Fiului Ei.

Foto credit: Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente