FOTO, Catedrala Națională. Partea de sus a altarului eliberată de schele

În altarul Catedralei Naționale se demontează în aceste zile o mare parte din schele. Eliberarea concii absidei face vizibilă în întregime reprezentarea „Platytera”, cea mai mare icoană a Maicii Domnului în mozaic din România.

©Daniel Codrescu

În momentul de față, aproximativ 50% din lucrările de pictură la altar s-au încheiat. Conca absidei altarului este complet îmbrăcată cu mozaic, inclusiv decorațiile de la nivelul ancadramentelor ferestrelor și brâul dinspre naos.

©Daniel Codrescu

Practic, odată cu încheierea acestei etape nu vor mai exista schele de la cota de 27 m în sus.

©Daniel Codrescu

Cea mai mare icoană „Platytera” are mai multe surse de inspiraţie din arta de tradiţie bizantină. O sinteză „pe sufletul românesc” cu elemente din mai multe icoane foarte cunoscute, a explicat Daniel Codrescu.

Icoana Maicii Domnului din absida altarului are aproximativ 16 m de la bază până la vârful aureolei. ©Daniel Codrescu

Reprezentarea „Platytera” („Cea mai înaltă decât cerurile”) este gândită într-o unitate de stil cu iconostasul pentru că aceste imagini vor fi „citite” împreună când credinciosul îşi va orienta privirea spre altar.

Detaliu din tronul împărătesc al Fecioarei Maria. ©Daniel Codrescu

Sunt folosite tesere fabricate manual în atelierul Orsoni din Veneţia.

Eforturile echipei conduse de pictorul Daniel Codrescu se concentrează în continuare pe altar, acolo unde mai sunt reprezentate scene mari precum „Cortul Mărturiei” sau „Împărtășirea Apostolilor”.

Lucrările pe şantierul Catedralei Naţionale continuă în această perioadă la subsolurile adiacente, tencuiala decorativă, placările cu piatră şi pictura în mozaic. Vezi mai multe detalii în articolul publicat anterior.

Foto credit: Daniel Codrescu


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente