FOTO, Catedrala Națională: La exterior, este tot mai vizibil aspectul final

Deși mai poartă pe ea încă multe schele, aspectul final al Catedralei Naționale începe să se contureze, la exterior, în zonele unde au fost aplicate tencuielile decorative și ancadramentele din piatră de Vratsa.

Catedrala Națională, 03.08.2022. © Basilica.ro / Diac. Iulian Dumitrașcu

Principalele lucrări care au loc în prezent sunt cele de pictură și de tencuire. În viitorul apropiat urmează să fie montate diverse instalații electrice în zona altarului.

Exterior

Pe o suprafață de aproape 40%, tencuiala exterioară a Catedralei este finalizată. Se face montajul ancadramentelor mari din piatră în zona altarului și se pregătesc pentru finisaj prefabricate pentru turla mare. Mai au loc diferite lucrări la sălile polivalente și la paraclisele care vor fi amenajate în subsol.

Unul dintre momentele mult așteptate este montarea Crucii pe turla mare, la cel mai înalt punct al Catedralei, 120 de metri înălțime. Se preconizează că această Cruce va fi montată în apropiere de luna noiembrie.

Potrivit inginerilor, montarea Crucii depinde de finalizarea tuturor lucrărilor de la acea înălțime pentru că imediat va fi demontată și macaraua. © Basilica.ro / Diac. Iulian Dumitrașcu

Interior

Se lucrează la pictura în mozaic a uneia dintre cele mai remarcabile zone, Arcul Triumfal, care realizează legătura între altar și navă (naos). În centrul ei este reprezentarea „Tronul Hetimasiei”.

Tronul Hetimasiei, Catedrala Națională. © Basilica.ro / Diac. Iulian Dumitrașcu

Pictura altarului este finalizată.

Pictura altarului Catedralei Naționale, 03.08.2022. © Basilica.ro / Diac. Iulian Dumitrașcu

La absida sudică, a fost realizată scena principală, Nașterea Domnului. Pe absida de nord, se aplică tencuieli la pandantive. În același timp se pregătesc în ateliere scenele următoare; se intenționează a fi pregătite dinainte cele pentru turla mare pentru a fi aplicate imediat după tencuire.

În perioada următoare se vor efectua și diverse instalații electrice, cele pentru detecție incendiu și pentru ventilație, în zona altarului.

La Catedrala Națională se va ajunge trecând prin două porticuri: unul îi omagiază pe eroi, celălalt pe donatori. Ele se vor îmbina pe linia care reprezintă axul central al edificiului și vor avea două cupole inscripționate cu mesaje de recunoștință. © Basilica.ro / Diac. Iulian Dumitrașcu

Vezi mai multe imagini actuale cu Catedrala Națională aici.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre proiect sau să donezi, accesează catedrala-nationala.ro și pictamcatedrala.ro.

Foto credit: Basilica.ro / Diac. Iulian Dumitrașcu

Comentarii Facebook


Știri recente