FOTO: Canonul Cel Mare oficiat de PS Iustin la Baia Mare

Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost oficiată la Caedrala din Baia Mare de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului. La finalul canonului, ierarhul a rostit o omilie în care a vorbit despre perioada Postului Mare.

Dintre slujbele care se săvârșesc în perioada Postului Sfintelor Paști se distinge Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Numit și Canonul cel Mare, el cuprinde 250 de stihiri, spre deosebire de 30, câte are un canon obișnuit.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este structurat din nouă cântări, sau pesne, tema centrală fiind sublinierea stării de păcătoșenie a sufletului.

O atenție deosebită este acordată în Canon răscumpărării omului din robia păcatului, mijlocită de Mântuitorul, prin Jertfa de pe Cruce. Sfântul Andrei Criteanul ne amintește necesitatea pocăinței, fără de care nu poate exista restaurare și, respectiv, îndumnezeire.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Ministerul Tineretului și Ministerul Educației promovează sportul în rândul elevilor. Ce competiţii organizează Biserica

Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Educației Naționale au aprobat un protocol de colaborare privind elaborarea, organizarea, coordonarea și monitorizarea „Programului național” pentru încurajarea participării preșcolarilor, elevilor și studenților la activități cu caracter sportiv.  Scopul…