Fostul exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului a fost înmormântat la Sâmbăta de Sus

Arhimandritul Visarion Joantă, fostul exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, a fost înmormântat marți în cimitirul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Slujba a fost oficiată de Părintele Mitropolit Laurențiu.

Alături de Înaltpreasfinția Sa au participat și Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, vicarul-administrativ al eparhiei, și arhimandritul Atanasie Roman, starețul mănăstirii de la Sâmbăta de Sus.

Arhimandritul Visarion Joantă a trecut la Domnul în data de 2 ianuarie, după o îndelungată suferință. A fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, dascăl și duhovnic la Seminarul Teologic din Caransebeș, precum și exarh al mănăstirilor din Episcopia Caransebeșului.

„A fost un părinte pentru mulți”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu în cuvântul rostit la final.

„Mai presus de toate, ceea ce nu visa el şi nu credea el că va ajunge, dar a fost o chemare specială de la Dumnezeu, după ce a încercat gradual renunțarea la lume, întâi ca diacon necăsătorit, apoi preot celib, a devenit monah şi, intrând în monahism, a găsit ceva ce nu a găsit niciunde, nici măcar în parohia pe care a avut-o, a găsit o împreună-lucrare şi a fost animat de o dragoste pe care i-am apreciat-o continuu”, a mai afirmat ierarhul.

Sicriul a fost purtat în jurul bisericii vechi a mănăstirii şi apoi înhumat alături de mari duhovnici şi vieţuitori de la Sâmbăta de Sus, precum părintele Teofil Părăian și părintele Serafim Popescu.


Biografie

Părintele Visarion s-a născut pe 19 martie 1949, în satul Boholţ, judeţul Braşov, unde a urmat şcoala elementară cu patru clase, continuând până la şapte clase în satul Calbor, comuna Beclean. După absolvirea Liceului „Andrei Șaguna” din Brașov a urmat cursurile de la Facultatea de Teologie din Sibiu. În anul 1978 a fost hirotonit preot celib pentru Parohia Bunești din Județul Brașov, iar începând cu anul 1985 a fost transferat la Mănăstirea Brâncoveanu unde a viețuit până în 1994. A fost exarh exarh al mănăstirilor din Caransebeș începând cu 1997 până în anul 2007, când se reîntoarce la Sibiu, unde până la pensionare în 2017 a fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente